Partidul lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, critică senatorii pe viaţă
Senatorii din partidul de dreapta Forza Italia, refondat recent de fostul premier italian Silvio Berlusconi, i-au criticat miercuri pe cei patru noi senatori pe viaţă, numiţi acum trei luni de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, care nu ar avea 'suficiente merite', informează joi presa din Peninsulă.
Senatorii Elisabetta Casellati şi Lucio Malan, din partidul Forza Italia (FI), i-au cerut miercuri Comisiei speciale pentru alegeri din cadrul Senatului de la Roma să întocmească un raport prin care să fie confirmate 'meritele şi valoarea socială' ale celor patru noi senatori pe viaţă numiţi de preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, la sfârşitul lunii august.
Potrivit parlamentarilor din partidul refondat recent de Silvio Berlusconi, aceştia 'nu ar avea suficiente merite sociale, ştiinţifice şi artistice' şi ar fi 'toţi de stânga'.
Cei patru noi senatori pe viaţă sunt laureatul premiului Nobel pentru fizică, Carlo Rubbia, cunoscutul arhitect Renzo Piano, dirijorul Claudio Abbado şi cercetătoarea Elena Cattaneo, celebră în Italia pentru cercetările sale asupra celulelor stem.
Criticile avansate de parlamentarii din Forza Italia au fost susţinute de Mişcarea populistă 5 Stele (M5S, condusă de Beppe Grillo) şi de partidul populist de dreapta Liga Nordului, care a difuzat un comunicat în care susţine că cei patru senatori pe viaţă numiţi în luna august de şeful statului 'sunt persoane care nu au lucrat niciodată, în viaţa lor'.
La aceste polemici a replicat miercuri seară cunoscutul dirijor italian Claudio Abbado (80 de ani, fost director artistic al teatrului La Scala din Milano, în perioada 1968-1986, fost director artistic al London Symphonic Orchestra şi al Operei din Viena), care a afirmat că va renunţa la salariul de senator pe viaţă, pe care îl va oferi unor tineri muzicieni. Abbado a precizat că va institui burse de studiu pentru studenţii de la Academia de muzică din Fiesole, lângă Florenţa.
De asemenea, celebrul arhitect italian Renzo Piano (realizatorul Centrului Beaubourg din Paris şi a celui mai înalt zgârie-nori din Europa, clădirea 'The Shard' din Londra) anunţase în luna octombrie că renunţă la indemnizaţia de senator pe viaţă, pentru a finanţa proiectele unor tineri arhitecţi italieni.
Constituţia italiană prevede posibilitatea, pentru preşedintele Republicii, de a numi senatori pe viaţă, aleşi printre cetăţenii italieni care s-au remarcat 'pentru merite deosebite în domeniile sociale, ştiinţifice, artistice şi literare'.
Senatorii pe viaţă sunt şase, dintr-un număr total de 321. În afara celor patru numiţi la data de 30 august de Giorgio Napolitano, la Senatul de la Roma îşi mai desfăşoară activitatea de senatori pe viaţă fostul preşedinte al Republicii Italiene Carlo Azeglio Ciampi şi fostul premier tehnocrat Mario Monti.