EXCLUSIV. Irina Bandrabur: Greenpeace declară curtea Parlamentului zonă minieră auriferă
alte articole
Activişti de la Organizaţia pentru protecţia mediului GREENPEACE din 10 ţări au protestat în faţa Palatului Parlamentului din Bucureşti luni, 9 decembrie 2013, împotriva exploatării minereurilor aurifere de la Roşia Montană. Activiştii au făcut acest lucru într-un mod original şi anume au pătruns în curtea clădirii Parlamentului şi au început să sape după aur, afişând bannere cu mesajul „Exploatare minieră auriferă” şi „Gold mining area”.
Acest protest a avut loc întrucât Parlamentul din România dezbate în prezent două propuneri legislative în legătură cu exploatarea minereurilor aurifere. O iniţiativă legislativă este dedicată companiei Roşia Montană Gold Corporation şi a fost respinsă în plenul Senatului, urmând a fi dezbătută în Camera Deputaţilor, care are rol decizional. A doua propunere se referă la modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, care a preluat mai multe amendamente din proiectul citat anterior, în momentul de faţă fiind dezbătute în cadrul comisiilor permanente ale Senatului.
Pentru a afla detalii despre această acţiune, reporterii Epoch Times au luat un interviu doamnei Irina Bandrabur, de la Biroul de presă al Greenpeace.
Reporter: Vă rugăm să ne spuneţi ce i-a determinat pe activiştii din alte ţări să vină în ţara noastră astăzi.
Irina Bandrabur: „Astăzi 50 de activişti Greenpeace din mai multe ţări inclusiv din S.U.A., Canada, Germania, Austria, România, Croaţia, Republica Cehă, etc, au declarat curtea Parlamentului României zonă auriferă minieră şi au început să sape după aur în condiţiile în care în România guvernul dă legi speciale pentru companii private care să vină să exploateze resurse în orice condiţii încălcând dreptul la proprietatea privată.
Ideea este că guvernul a dat această propunere de lege şi important este că în prezent legea se află pe lista de dezbateri la Camera Deputaţilor care este cameră decizională şi prin acest protest încercăm să atragem atenţia că prin votul lor se pot declanşa astfel de exploatări în România, nu neapărat la Roşia Montană, este vorba despre legea minelor care permite exproprieri abuzive şi este important ca oamenii să ştie că încă nu s-a terminat. Faptul că senatorii au votat împotriva acestei legi nu înseamnă că legea nu va fi trecută sau că pericolul a trecut.
Sperăm ca prin acţiunea noastră de astăzi să arătăm cât mai pe viu ce înseamnă dacă o astfel de lege trece. În prezent există posibilitatea dacă această lege va fi votată, ca orice companie să vină să exploateze oriunde consideră că există resurse şi de aceea am recurs noi la acest mijloc de protest.
Relevant este că în România se pot întâmpla astfel de abuzuri şi oameni din toată lumea au venit să semnaleze acest lucru şi să arate exact ce poate face votul acestor deputaţi.
Acestor oameni din atâtea ţări le pasă pentru că România nu este o ţară izolată, consecinţele asupra mediului care se întâmplă aici, care se pot întâmpla în cazul unui accident dacă începe o exploatare de acest fel la Roşia Montană şi nu numai, afectează şi alte ţări şi de aceea privind ceea ce reprezintă protecţia mediului au venit să protesteze şi să tragă un semnal de alarmă. Această lege poate crea un precedent foarte periculos şi pentru alte ţări din regiune.
Referitor la gazele de şist, în Franţa e interzis, în Bulgaria e un memorandum, sunt proteste şi în Marea Britanie ample împotriva acestui tip de exploatare, nu suntem singuri şi mai ales protestatarii trebuie să ştie de oriunde ar fi ei că sunt proteste împotriva gazelor de şist chiar dacă nu apar în media.”
Menţionăm că activiştii Greenpeace nu au putut poposi, luni, mai mult de 15 minute pe peluza Palatului Parlamentului, deoarece au fost ridicaţi pe sus de jandarmi, băgaţi în dube şi duşi la secţii de poliţie. O parte au fost agresaţi de forţele de ordine iar activista Greenpeace din Canada, a necesitat spitalizare, în prezent având mâna bandajată.