Protestatarii din Hong Kong se opun violenţelor ”poliţiei negre” [video]

La scurt timp după ce poliţia a curăţat un drum pe care activiştii îl ocupaseră în primele ore ale dimineţii de miercuri, pe internet a apărut un material video care a surprins violenţele din timpul ciocnirilor. Segmentul video lung de patru minute arată cum mai mulţi ofiţer loveau cu picioarele şi săreau pe un activist căzut la pământ, care fusese deja imobilizat, într-o aparentă răzbunare provocată de stropirea cu apă a unui poliţist.
Protestatarii din Hong Kong manifestează împotriva ”Poliţiei negre”. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
P. P.
16.10.2014

Materialul video pe pagina originală a Epoch Times

La scurt timp după ce poliţia a curăţat un drum pe care activiştii îl ocupaseră în primele ore ale dimineţii de miercuri, pe internet a apărut un material video care a înfăţişat violenţele din timpul ciocnirilor. Materialul video, lung de patru minute, arată cum mai mulţi ofiţeri loveau cu picioarele şi săreau pe un activist căzut la pământ, care fusese deja imobilizat, într-o aparentă răzbunare provocată de stropirea cu apă a unui poliţist.

Incidentul s-a desfăşurat în jurul orei 4 dimineaţă în cadrul unei acţiuni de deblocare a unei străzi folosite de angajaţii guvernului pentru a merge la muncă. Pe parcursul incidentului, poliţia a trântit la sol mai mulţi activişti tineri şi studenţi. Dar în cazul lui Ken Tsang – un activist încătuşat care a fost filmat pe când era bătut de poliţişti – aceştia s-au năpustit asupra lui crezând că nimeni nu-i vede.

Agresiunea poliţiei a atras o condamnare directă din partea protestatarilor, care au fost oarecum pozitivi în relaţia cu poliţia până acum, considerând-o la mijloc, între dorinţele guvernului şi activităţile de protest.

Alan Leong, liderul Partidului Civic, a transmis printr-un comunicat de presă că acţiunea poliţiei a fost ”un abuz de putere flagrant”. Acesta a adăugat că ofiţerii implicaţi ar trebui investigaţi.

Lester Shum, secretar adjunct al Federaţiei Studenţilor din Hong Kong, şi o altă organizaţie principală care coordonează în mod direct evenimentele, a declarat că ”poliţia care a comis violenţa ar trebui să fie arestată, investigată şi trimisă în închisoare”.

”Atunci când eram mai tineri ne-au spus că poliţia este aici să ne ajute, dar acum este invers”, a declarat Shum.

Comparativ cu zilele de după atacul cu gaze lacrimogene de pe 28 septembrie, când s-au adunat peste 10.000 de persoane, şi cu manifestaţiile care au urmat la începutul lunii octombrie, miercuri au existat probabil numai câteva mii de persoane în Harcourt, principala zonă ocupată a oraşului.

”Am fost aici în fiecare zi cu excepţia zilei de ieri”, a declarat Charlotte Li, un student în domeniul publicităţii. ”A fost foarte clar ce s-a întâmplat. Am simţit că a fost complet aiurea. Poliţia a atacat protestatarii de parcă ar fi fost o forţă militară”.

”Sunt activist de mai mulţi ani”, a declarat prietenul ei, Miles Wong, care este producător de film. ”Am văzut poliţia folosind violenţa contra protestatarilor de multe ori. Pentru mine asta era previzibil, dar oamenii sunt furioşi”.

Acesta a explicat că prezenţa relativ redusă de pe străzi a fost determinată de faptul că s-a petrecut într-o noapte din zilele lucrătoare. ”Oamenilor din Hong Kong le place să muncească. Prea mult”.

Într-o acţiune separată, Ken Tsang, bărbatul care a fost filmat când era bătut de poliţişti, a dat o declaraţie de presă la Staţia de Poliţie Nord Point, precizând că a fost ”asaltat brutal” în timp ce era ”complet lipsit de apărare”. Canalele de televiziune au transmis în mod repetat materialul care-l arătau pe Tsang atunci când era târât într-un colţ al Parcului Tamar şi apoi lovit şi călcat în picioare.

Totuşi, violenţele n-au descurajat protestatarii. În primele ore ale zilei de joi, la 24 de ore după ce au preluat şi au fost îndepărtaţi de pe artera iportantă Lung Wo, aceştia au campat din nou pe drum forţând poliţia să-i respingă.

”Încetaţi să mai avansaţi sau vom folosi forţa”, scria pe bannerele ridicate de poliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor