Ciocniri violente în faţa Parlamentului ucrainean din Kiev



Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine în faţa Parlamentului ucrainean, 14 octombrie 2014.
Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine în faţa Parlamentului ucrainean, 14 octombrie 2014. (Captură Foto)

Ciocniri violente au izbucnit marţi între manifestanţi şi poliţie în faţa Parlamentului ucrainean din Kiev datorită faptului că deputaţii au votat în repetate rânduri împotriva propunerilor de a acorda membrilor unui grup partizan ucrainean din perioada celui de-al Doilea Război Mondial statutul de eroi naţionali.

Mii de susţinători ai partidului naţionalist Svoboda au organizat un miting în Kiev pentru a sărbători Armata Insurgentă Ucraineană, a cărei luptă pentru independenţa Ucrainei a fost pătată de colaborarea sa cu naziştii.

Ulterior, bărbaţi mascaţi au atacat şi au aruncat grenade de fum asupra cordoanelor de poliţie desfăşurate în faţa clădirii Parlamentului, unde avea loc o întâlnire a legiuitorilor.

Svoboda a declarat că membrii săi nu sunt responsabili pentru tulburările din Kiev, despre care poliţia afirmă că au fost orchestrate de un grup mic de oameni prezent la miting.

Aceste ciocniri au avut loc în ziua în care Parlamentul ţării a aprobat numirea fostului şef al Gărzii Naţionale, Stepan Poltorak, în funcţia de ministru al apărării – cea de-a patra schimbare în această funcţie de la anexarea Crimeei de către Rusia în luna martie.

Poltorak preia funcţia de la Valeri Heletey, care a fost puternic criticat pentru modul în care a organizat operaţiunile militare din estul Ucrainei.

Recent, cel puţin 14 oameni, inclusiv 7 civili şi 7 soldaţi, au fost ucişi în luptele dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale. Acordul de încetare a focului încheiat între cele două tabere în luna septembrie încă stă în picioare, deşi sunt raportate zilnic încălcări ale acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe