Protest inedit în Cluj. Şoferii au pescuit în gropile de pe un drum sacrificat pentru celebra autostradă Transilvania

Rod al unui contract cu iz de DNA şi dat pierdut de Dan Şova, construcţia autostrăzii Transilvania a generat efecte secundare care-i ating pe oamenii din zonă direct la buzunar.
Gropi în carosabil (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.02.2016

Nemulţumiţi de starea dezastruoasă a drumului judeţean care le rupe în două maşinile, peste 150 de persoane din comuna Petreştii de Jos (Cluj), au organizat sâmbătă un protest inedit, "pescuind" cu undiţe în bălţile din gropile de pe şoseaua nenorocită de autocamioane ce au lucrat la Autostrada Transilvania, relatează hotnews.

Protestatarii s-au strâns, sâmbătă, pe DJ 107 L, în apropierea comunei Petreştii de Jos, purtând pancarte cu mesaje precum "Cimitirul 107 L", "De la Turda la Petreşti, toţi sfinţii îi pomeneşti", "Taxe plătim, drum asfaltat când primim?", "Azi protestăm, drumul să-l salvăm", "Dacă asfalt nu primim, la Consiliul Judeţean noi venim".

Mai mulţi participanţi la protest au venit cu undiţe, cu care "au pescuit" în bălţile formate în gropile de pe drum, iar unul dintre ei chiar s-a întins pe un prosop, pe nisipul risipit pe şosea de utilajele societăţii de drumuri a Consiliului Judeţean Cluj.

Potrivit lui Ovidiu Anca, unul dintre organizatorii protestului, oamenii din Petreştii de Jos şi în genere cei care circulă prin zonă, îşi strică maşinile din cauza drumului şi sunt nevoiţi să şi le repare în fiecare lună.

De altfel, un protestatar şi-a adus maşina, o Dacie 1310 stricată, pe o platformă, de care a legat o coroană mortuară cu mesajul "Veşnica odihnă DJ 107 L".

Protestul de pe DJ 107L va fi urmat de unul la Consiliul Judeţean Cluj.

Contactat de Mediafax, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, a declarat că drumul DJ 107 L a fost dat pentru investiţii, în urmă cu trei ani, reprezentanţilor de la Drumurile Naţionale, la cererea lor, după ce a fost distrus de Bechtel, însă licitaţia pentru reabilitarea drumului s-a oprit.

"Atunci am intervenit cu societatea de drumuri judeţene a CJ Cluj pe acest drum, cu lucrări de întreţinere. Este drum judeţean şi, din punct de vedere al întreţinerii, este la CJ Cluj. Vom vedea ce fac cei de la Drumurile Naţionale", a spus Vakar.

Reamintim că autostrada Transilvania nu doar că a intrat în istoria României drept una exorbitant de scumpă, dar vestea despre ea s-a dus şi peste hotare. În februarie 2015, foreignpolicy.com scria că în România, Bechtel a negociat direct cu Guvernul şi a semnat un contract fără licitaţie, în 2003, pentru modernizarea reţelei "aproape inexistente" de autostrăzi a ţării.

„Valoarea contractului: 2,7 miliarde de dolari. Proiectul s-a transformat însă într-un coşmar lung de zece ani pentru ambele părţi, plin de întârzieri, certuri şi acuzaţii de corupţie şi proastă administrare. Potrivit unei analize a Economist Intelligence Unit, Bechtel a livrat 12,5% din drumul pe care se angajase să-l construiască. A încasat totuşi 64% din valoarea contractului, reziliat în mai 2013”. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor