Iohannis reacţionează la criticile românilor: „Am înţeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook”
alte articole
Preşedintele Iohannis a revenit vineri, la Bruxelles, la finalul Consiliului European, asupra declaraţiilor făcute pe tema evacuării Antenelor de către ANAF, declaraţii care, reamintim, i-au adus numeroase critici din partea românilor.
Amintim că miercuri, după ce vedetele Antenelor s-au plâns că, prin ordinul de a evacua sediile pe care statul le-a confiscat în urmă cu un an şi jumătate pentru a recupera un prejudiciu uriaş cauzat de fondatorul posturilor, li se încalcă libertatea de exprimare, şeful statului a criticat abordarea ANAF în acest caz.
"În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă", a declarat preşedintele miercuri.
Ulterior, mii de români şi-au retras like-urile de pe pagina preşedintelui, care, de altfel, a fost inundată cu o ploaie de comentarii critice. În consecinţă, de la Bruxelles, unde a luat parte la Consiliul European, Iohannis a ţinut să declare că a remarcat ceea ce se întâmplă şi a adus clarificări la poziţia exprimată miercuri.
Preşedintele s-a declarat de acord că o decizie judecătorească trebuie pusă în aplicare dar, pe de altă parte, a continuat să vorbească despre afectarea libertăţii presei. Fiscul însă nu cere suprimarea emisiei Antenelor ci evacuarea clădirilor, în vederea recuperării prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul ICA. Nici ANAF, care de altfel nu are atribuţiuni în acest sens, nici alt organism al statului nu au interzis activitatea Antenelor care pot emite liniştite din orice altă clădire doresc.
Redăm declaraţia preşedintelui.
"În timp ce am negociat aici, la Bruxelles, toate aceste lucruri (în principal Brexitul n.r.), în spaţiul public de acasă, din România, a apărut o îngrijorare, o preocupare legată de o afirmaţie pe care am făcut-o în legătură cu o posibilă evacuare a unei televiziuni.
Am făcut această afirmaţie miercuri fiindcă atunci evaluarea mea a fost că este posibil ca, prin acţiunea aşa cum a fost ea concepută, să fie afectată libertatea de exprimare, libertatea presei.
Acest lucru mi s-a părut că trebuie atenţionat. Ulterior, am aflat că această afirmaţie a mea, care a vrut doar să atragă atenţia că este posibil să fie afectată libertatea presei, a fost interpretată în foarte multe feluri. Poate şi datorită faptului că m-am exprimat foarte succint. Din acest motiv vreau să fac câteva precizări.
S-a vehiculat ideea că mi-aş fi schimbat abordarea, că aş fi apropiat de acest trust de presă, de această televiziune. S-au făcut fel şi fel de supoziţii că aş fi mai puţin ataşat de statul de drept. Toate aceste speculaţii sunt fără niciun fel de suport real. Eu sunt convins că România este un stat de drept, va rămâne un stat de drept şi voi lupta pentru ca România să rămână un stat de drept.
Este evident, şi am spus acest lucru de nenumărate ori, că o decizie judecătorească trebuie aplicată. Nu există niciun fel de discuţie aici. În acelaşi fel însă sunt ferm convins că dreptul la liberă exprimare, dreptul la informare şi libertatea presei sunt dintre cele mai valoroase bunuri câştigate la Revoluţia din decembrie 1989. Şi cred că oricând apare posibilitatea ca acestea să fie suprimate, nu neapărat dintr-o intenţie, dintr-o abordare stângace câteodată, acest lucru trebuie atenţionat.
Eu nu sunt apropiat de această televiziune, de acest trust de presă. Poate unii sau alţii îşi amintesc că, dimpotrivă, în campania din noiembrie – decembrie 2014, în campania media care s-a purtat, accentele au fost tocmai de altă natură.
Nu există niciun fel de intenţie din partea mea, nu a existat şi nu are de ce să existe, să apăr pe cineva în faţa legii. Eu vreau să se impună legea şi sper că prin aceste câteva precizări am lămurit un pic mai bine situaţia. În acelaşi context, vreau să spun că am înţeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook.", a declarat Iohannis.
Evacuarea Antenelor
Amintim că ANAF a notificat luni posturile Antena 3 şi Antena 1 să evacueze sediul din şoseaua Bucureşti - Ploieşti, în termen de cinci zile lucrătoare, în baza unei sentinţe definitive din august 2014 în dosarul ICA - dosar în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Încă de atunci s-a decis ca Sediul Antenei 3, clădirea-turn din Băneasa şi mai multe terenuri să fie confiscate.
În tot acest timp, cei de la ANAF nu au fost în stare să recupereze decât 1 la sută din prejudiciul de 60 de milioane de euro provocat de mogulul Antenelor. Voiculescu şi televiziunile sale nu au stat degeaba - au deschis o sumedenie de procese în instanţele civile prin care au încercat să blocheze procesul de recuperare.
Şi acestea nu au fost singurele impedimente. Se pare că au existat şi probleme cu iz penal. Acum puţin timp, procurorii DNA s-au autosesizat în legătură cu neexecutarea sentinţei de recuperare a uriaşului prejudiciu din dosarul ICA.
Decizia ANAF de a înştiinţa Antenele că trebuie să părăsească sediul de la Băneasa în termen de 5 zile vine la scurt timp după ce şeful ANAF Gelu Diaconu a fost demis, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat. Deşi termenul este de 5 zile, practic nimeni nu poate să îi dea afară pe cei de la Antene în acest interval, pentru executarea silită fiind necesară o hotărâre judecătorească, iar acest demers ia timp, lucru punctat şi de premierul Dacian Cioloş.
Acţiunea celor de la Fisc a fost prezentată publicului de Antene ca un atentat la adresa libertăţii de exprimare, idee preluată cu repeziciune de politicieni precum Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu şi, ulterior, inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a atras valuri de critici pentru modul în care s-a poziţionat.