Fostul şef CNADNR, Narcis Neaga, urmărit penal în dosarul "Autostrada Sibiu-Orăştie"

Proaspăt demis din funcţie, fostul preşedinte al Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Narcis Neaga, a fost pus sub urmărire penală într-un dosar care vizează neregulile la autostrada Sibiu-Orăştie.
Narcis Neaga
Narcis Neaga (enational.ro)

Acuzat de abuz în serviciu, Narcis Neaga a fost plasat de procurorii DNA sub control judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile. Fostul director CNADNR va trebui să depună, în termen de 10 zile de la data emiterii prezentei ordonanţe, o cauţiune în valoare de 300.000 lei.

Procurorii anticorupţie i-au atras atenţia lui Narcis Neaga că nedepunerea cauţiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă, potrivit unui comunicat remis de agenţia anticorupţie.

Din documentul citat reiese că, pe 15 mai 2014, Narcis Neaga, în calitate de şef al CNADNR, a procedat la suspendarea abuzivă a unui contract de servicii privind "Supervizare Autostrada Orăştie – Sibiu" şi a plăţilor aferente acestuia, cu încălcarea dispoziţiilor contractuale, a condiţiilor FIDIC (Federaţia Internaţionala a Inginerilor Consultanţi) şi a dispoziţiilor legale.

Ulterior, Narcis Neaga a desemnat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov pentru a superviza lucrările de construcţie a autostrăzii şi pentru a îndeplini obligaţiile contractuale în perioada de desfăşurare a contractelor de lucrări privind:

- "Proiectare şi execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, Lot 3: km 43 855 – km 65 965",

- "Proiectare şi execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, Lot 3: km 65 965 – km 82 070".

"Apoi, inculpatul a reziliat contractul de supervizare în condiţii nelegale şi a refuzat plata facturii emise de către liderul asocierii care asigurase iniţial serviciile de supervizare a lucrărilor şi, pe cale de consecinţă, în mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene)", arată procurorii DNA.

Liderul asocierii care asigurase iniţial serviciile de supervizare a lucrărilor s-a adresat Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României care i-a admis în parte cererea formulată şi a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum şi a penalităţilor de întârziere, calculate de la data de 15.05.2014 până la data de 23.12.2014, data înregistrării cererii arbitrale.

Toate aceste acţiuni au avut drept consecinţă directă plata, de la bugetul de stat (şi nu din fondul de coeziune), către liderul asocierii căreia i s-a reziliat contractul de supervizare, a sumei de 3.159.022,65 lei (reprezentând preţul serviciilor de supervizare pentru perioada octombrie 2013 – decembrie 2013), a penalităţilor aferente, precum şi plata serviciilor de supervizare (prestate ulterior suspendării contractului de către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov).

Procurorii DNA acuză că, prin suspendarea şi respectiv rezilierea contractului de supervizare, a fost favorizat antreprenorul (societatea executantă a lucrărilor de construcţie), care, în acest mod, a beneficiat de închiderea neconformităţilor şi avizarea la plată a situaţiilor de lucrări, în condiţiile în care supervizorul suspendat constatase deficienţe de execuţie şi utilizarea de materiale necorespunzătoare.

"Mai mult, prin suspendarea contractului şi înlocuirea Inginerului FIDIC (a supervizorului) cu încălcarea procedurii, respectiv prin neacordarea preavizului şi nepreluarea documentelor de la supervizorul iniţial, noul supervizor desemnat a fost pus în imposibilitatea urmăririi lucrărilor.

Faptul că după suspendarea contractului de supervizare, într-o perioadă scurtă au fost găsite soluţii pentru închiderea neconformităţilor şi aprobarea la plată a lucrărilor denotă că scopul suspendării contractului de supervizare a fost de a asigura antreprenorului posibilitatea decontării unor lucrări neconforme", au mai arătat procurorii DNA.