Efectul protejării Antenelor. Iohannis îşi pierde "pas cu pas" zeci de mii de susţinători
alte articole
Zeci de mii de susţinători ai lui Klaus Iohannis îşi retrag like-urile de pe pagina acestuia de Facebook după ce preşedintele s-a poziţionat de partea Antenelor în scandalul declanşat de evacuarea televiziunilor lui Voiculescu din sediul de la Băneasa, în contextul recuperării de către ANAF a prejudiciului din dosarul ICA, în baza unei hotărâri rămasă definitivă încă de la finele lui 2014.
Ironic, şeful statului primeşte mii de like-uri de la susţinătorii realizatorului TV Mircea Badea, care şi-a îndemnat fanii în acest sens. Şi ca să fie tot tabloul complet, câteva sute de cetăţeni s-au coalizat pe Facebook şi au anunţat că ies în stradă împotriva preşedintelui, sâmbătă, de la ora 18:00, în Piaţa Universităţii. Evenimentul este intitulat, sugestiv, "Nu eşti preşedintele nostru!"
Întrebat în urmă cu două zile de un reporter Antena 3 cum vede acţiunea ANAF în cazul postului, Iohannis a replicat: "Eu cred că aţi ajuns într-o situaţie neplăcută şi inutilă. În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă".
"În fine, am constatat din discuţiile pe care le-am avut că există deschidere la factorii de decizie şi, cu siguranţă, prin discuţii aşezate şi calme, până la urmă se găsesc soluţii convenabile", a adăugat Iohannis.
Declaraţia a stârnit atâta revoltă în rândul susţinătorilor preşedintelui încât două zile mai târziu, pagina de Facebook a lui Iohannis a pierdut în jur de 30.000 de like-uri în timp ce a fost bombardată cu mesaje de frustrare şi reproş. Preşedintele îşi culege roadele.
Evacuarea Antenelor
ANAF a notificat luni posturile Antena 3 şi Antena 1 să evacueze sediul din şoseaua Bucureşti - Ploieşti, în termen de cinci zile lucrătoare, în bază unei sentinţe definitive din august 2014 în dosarul ICA - dosar în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Încă de atunci s-a decis ca Sediul Antenei 3, clădirea-turn din Băneasa şi mai multe terenuri să fie confiscate.
În tot acest timp, cei de la ANAF nu au fost în stare să recupereze decât 1 la sută din prejudiciul de 60 de milioane de euro provocat de mogulul Antenelor. Voiculescu şi televiziunile sale nu au stat degeaba - au deschis o sumedenie de procese în instanţele civile prin care au încercat să blocheze procesul de recuperare.
Şi acestea nu au fost singurele impedimente. Se pare că au existat şi probleme cu iz penal. Acum puţin timp, procurorii DNA s-au autosesizat în legătură cu neexecutarea sentinţei de recuperare a uriaşului prejudiciu din dosarul ICA.
Decizia ANAF de a înştiinţa Antenele că terbuie să părăsească sediul de la Băneasa în termen de 5 zile vine la scurt timp după ce şeful ANAF Gelu Diaconu a fost demis, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat. Deşi termenul este de 5 zile, practic nimeni nu poate să îi dea afară pe cei de la Antene în acest interval, pentru executarea silită fiind necesară o hotărâre judecătorească, iar acest demers ia timp, lucru punctat şi de premierul Dacian Cioloş.
Acţiunea celor de la Fisc a fost prezentată publicului de Antene ca un atentat la adresa libertăţii de exprimare, idee preluată cu repeziciune de politicieni precum Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu şi, după cum s-a văzut mai sus, şi de preşedintele Klaus Iohannis.
"Trustul Intact are 2 sau 3 studiouri la Romexpo, de unde nu îi evacuează nimeni, are închiriat Teatrul Excelsior, de unde nu îi evacuează nimeni, cu toate echipamentele pentru transmisiuni în direct pe care nu le ia nimeni, deci cred că suntem într-o farsă care pune sub semnul întrebării obligativitatea punerii în aplicare a unei hotărâri definitive a Justiţiei", declara şi fostul preşedinte Traian Băsescu, a cărui relaţie cu Antenele lui Voiculescu este de notorietate.