Istoria, sub buldozere. Oraş roman îngropat sub Autostrada Orăştie-Sibiu

Una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din România, oraşul roman descoperit la Şibot, se "conservă" definitiv sub asfalt şi beton.
Ruinele oraşului roman şi excavatoarele care lucrau la autostradă
Ruinele oraşului roman şi excavatoarele care lucrau la autostradă (Valentin Roman)

Un veritabil oraş roman din secolul II, cu o suprafaţă de peste 2 hectare, zace îngropat sub Autostrada Orăştie-Sibiu. Descoperit la Şibot, în judeţul Alba, în 2012, aşezarea a fost acoperită de autostrada aflată la vremea respectivă în construcţie, relatează Adevărul.

A fost scos de sub pământ un sistem de ziduri din piatră, ce delimita, sub formă rectangulară, mai multe încăperi şi trepte. Din cercetări a rezultat că aşezarea romană era locuită de o populaţie cu un nivel de trai foarte ridicat, cel mai probabil meşteşugari. Forma zidurilor, caracteristică secolului al II-lea, reprezintă clădiri deosebite cu caracter public.

Potrivit arheologilor, acestea aveau un sistem de podele suspendate pe sub care circula aerul cald, iar accesul în încăperi se făcea pe trepte. Oraşul Roman avea edificii somptuoase şi un sistem de fortificaţii, şi este considerat cel mai vechi din Transilvania. O mărturie a populaţiei de meşteşugari ar fi numărul mare de cuptoare în care se ardeau lutul şi artefactele descoperite în incinta oraşului.

Oraşul roman a fost descoperit în apropierea drumului naţional nr. 7, care "taie" în două aşezarea. Este de presupus, astfel, că situl ar fi fost identificat şi la momentul construcţiei drumului naţional. Pentru că s-a interpus exact pe traseul autostrăzii, situl arheologic a fost acoperit de pământ după finalizarea cercetărilor, iar apoi, cea mai mare parte a acestuia a fost acoperit de autostrada în sine.

Au existat la vremea respectivă voci care au solicitat devierea cursului autostrăzii şi conservarea sitului arheologic, dar, în final, acest lucru nu s-a întâmplat. Cercetările au fost efectuate de către specialişti ai Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti.

Pentru a citi mai multe despre acest caz intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne