Protest al Antenelor cu Gâdea, Badea

Antenele lui Gâdea şi Badea au mobilizat în stradă în jur de 5000 de persoane, majoritatea pensionari, solidari cu vedetele postului, nemulţumite că statul vrea să îi evacueze dintr-un sediu care nu le mai aparţine.
Miting organizat de Antene, Piaţa Constituţiei, 19 februarie 2016.
Miting organizat de Antene, Piaţa Constituţiei, 19 februarie 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În jur de 5000 de persoane, în marea lor majoritate pensionari, s-au strâns la mitingul pe care Antenele l-au organizat în Piaţa Constituţiei, pentru a protesta faţă de decizia ANAF de a-i evacua din sediu. Reamintim că sediile Antenei 1 şi Antenei 3 au fost confiscate acum mai bine de un an şi jumătate în vederea recuperării uriaşului prejudiciu adus statului de fondatorul posturilor TV, Dan Voiculescu.

Adunaţi în Piaţa Constituţiei, participanţii aplaudă la sloganurile mobilizatoare ce vin dintr-un cort ridicat de organizatori. Câţiva dintre cei veniţi flutură drapele tricolore în timp ce o femeie ţine, deasupra capului, un portret al fostului dictator Nicolae Ceauşescu, cu mesajul "Suntem evacuaţi."

Pe scena organizată în piaţă au urcat, pentru a-i mobiliza pe pensionari, Mircea Badea, care a scandat "Antena 3 e aici!" în timp ce Mihai Gâdea şi Dana Grecu se preumblă printre oameni.

Reamintim că protestul de astăzi a fost organizat după ce ANAF a notificat posturile fondate de Dan Voiculescu să evacueze clădirea. Deşi vedetele Antenelor au încercat să prezinte lucrurile astfel încât să pară că statul încearcă să dea o lovitură libertăţii de exprimare în România, în realitate fiscul cere doar evacuarea clădirilor, în vederea recuperării prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul ICA. Nici ANAF, care de altfel nu are atribuţiuni în acest sens, nici alt organism al statului nu au interzis activitatea Antenelor care pot emite liniştite din orice altă clădire doresc.

Evacuarea Antenelor

Amintim că ANAF a notificat luni posturile Antena 3 şi Antena 1 să evacueze sediul din şoseaua Bucureşti - Ploieşti, în termen de cinci zile lucrătoare, în bază unei sentinţe definitive din august 2014 în dosarul ICA - dosar în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Încă de atunci s-a decis ca Sediul Antenei 3, clădirea-turn din Băneasa şi mai multe terenuri să fie confiscate.

În tot acest timp, cei de la ANAF nu au fost în stare să recupereze decât 1 la sută din prejudiciul de 60 de milioane de euro provocat de mogulul Antenelor. Voiculescu şi televiziunile sale nu au stat degeaba - au deschis o sumedenie de procese în instanţele civile prin care au încercat să blocheze procesul de recuperare.

Şi acestea nu au fost singurele impedimente. Se pare că au existat şi probleme cu iz penal. Acum puţin timp, procurorii DNA s-au autosesizat în legătură cu neexecutarea sentinţei de recuperare a uriaşului prejudiciu din dosarul ICA.

Decizia ANAF de a înştiinţa Antenele că trebuie să părăsească sediul de la Băneasa în termen de 5 zile vine la scurt timp după ce şeful ANAF Gelu Diaconu a fost demis, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat. Deşi termenul este de 5 zile, practic nimeni nu poate să îi dea afară pe cei de la Antene în acest interval, pentru executarea silită fiind necesară o hotărâre judecătorească, iar acest demers ia timp, lucru punctat şi de premierul Dacian Cioloş.

Acţiunea celor de la Fisc a fost prezentată publicului de Antene ca un atentat la adresa libertăţii de exprimare, idee preluată cu repeziciune de politicieni precum Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu şi, ulterior, inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a atras valuri de critici pentru modul în care s-a poziţionat.