Protest în Prelungirea Ghencea: „Stăm lângă o bombă cu ceas!”
alte articole
Zeci de cetăţeni din cartierul bucureştean Prelungirea Ghencea au ieşit sâmbătă în stradă pentru a protesta faţă de ridicarea unui bloc cu zece etaje în Prelungirea Ghencea nr. 38 – 40, sector 6, Bucureşti, la câţiva metri de o benzinărie în curtea căreia tronează o impunătoare butelie GPL.
Nemulţumiţi că autorităţile i-au permis dezvoltatorului - Anghel Residence - să ridice blocul în imediata vecinătate a buteliei şi temându-se de un eventual accident, locuitorii cartierului cer verificarea actelor în baza cărora s-a dat autorizaţia de construcţie, anularea acesteia dacă se constată că legea a fost încălcată, oprirea lucrărilor şi eventual demolarea construcţiei. De asemenea, cetăţenii prezenţi la protestul organizat de Iniţiativa Prelungirea Ghencea cer tragerea la răspundere a celor vinovaţi.
„Gândiţi-vă ce se poate întâmpla dacă apare o scurgere de gaze şi cineva aruncă o ţigară de la un balcon", declară revoltat un cetăţean în timp ce altă persoană reaminteşte de accidentul produs în Rusia în august 2014 când o explozie produsă la o benzinărie Makhachkala a trimis în spital mai multe persoane, cu arsuri grave iar proprietăţile din jur au fost pulverizate.
„M-a scos în stradă faptul că în cartierul meu se construieşte un bloc de 10 etaje aproape lipit de butelia GPL a unei benzinării. Am întrebat Primăria sector 6 dacă există autorizaţie, dacă totul este în regulă, ni s-a spus că da. Văzând însă că blocul e foarte apropiat de butelie, am trimis o sesizare la ISU, să ne spună dacă este în regulă. De abia atunci au făcut o vizită la faţa locului şi au constatat că imobilul nu respectă distanţa de 40 m faţă de butelia GPL şi de 12 m faţă de gurile de descărcare ale benzinăriei. Iar noi vrem să ştim cine a greşit! Nu mai vrem să fim victimele nepăsării autorităţilor, cum s-a întâmplat la Colectiv. Dacă această autorizaţie nu a fost emisă cu respectarea legii vrem să fie anulată, construcţia oprită şi vinovăţii să răspundă!", a declarat Delia, unul din organizatorii acestui protest.
„Vrem să fim siguri că acest bloc va fi în siguranţă şi la fel şi cei ce locuiesc în aproprierea lui, vecinii, sau cei ce tranzitează. Vrem să nu fie nicio problemă, nu vrem ca vreo explozie să afecteze structura blocului sau oamenii din jur”, declară o alta protestatară, Adriana, venită la eveniment împreună cu cei doi copii ai săi.
Potrivit protestatarei, este nevoie de mai multă responsabilitate şi implicare din partea celor ce dau autorizaţii: „Nu pui ştampila aşa, ca primarul, cum zicea Piedone. Trebuie să studiezi bine actele, să trimiţi inspectorii pe teren, te asiguri că totul e în regulă şi abia apoi să semnezi!”.
Ţinând în mâini afişe cu mesaje precum "Solidaritate, suntem toţi în pericol!", "Stop, nu vrem un nou Colectiv", "Corupţia Ucide", "Nu puneţi gaz pe foc!” şi "Încă mai plângem oamenii din Colectiv, dar autorităţile încă permit construcţii periculoase", cetăţenii din cartier, cărora li s-au alăturat membri ai unor grupuri cetăţeneşti de iniţiativă veniţi din alte zone ale Capitalei, în semn de solidaritate cu problema lor, le-au cerut autorităţilor să-şi facă datoria şi să respecte legea.
„Finalitatea ar fi demolarea acestui bloc şi intrarea în legalitate a tuturor construcţiilor din oraşul asta. Dorim mai multă verdeaţă. Nu avem grădiniţă, nu avem şcoală, nu avem parc. Avem numai betoane. Am dori să se mai termine construcţiile heirupiste! Asta ne dorim! Asta şi lărgirea drumului Prelungirea Ghencea!" a declarat şi dna. Antonia Lupescu, unul dintre organizatori.
Reamintim în context că acesta este cel de-al şaselea protest al cetăţenilor din Prelungirea Ghencea. În ultimii doi ani, aceştia au ieşit în stradă pentru a cere lărgirea străzii principale la patru benzi, cu trotuare şi piste pentru biciclete, pasaj suprateran peste Şoseaua de Centură la Domneşti, dar şi un parc public în zonă. Deocamdată, niciuna dintre problemele semnalate de cetăţeni nu a fost rezolvată de autorităţi.
Benzinăria nu există!
Paradoxal sau nu, cetăţenilor care, înainte de a ieşi în stradă au luat mai întâi legătura cu autorităţile pentru a semnala pericolul pe care îl reprezintă ridicarea unei clădiri în buza benzinăriei li s-a spus că ... benzinăria nu există! Pe hârtie, evident.
„Când am constatat că acest bloc este construit prea aproape de benzinărie, am solicitat accesul la informaţii publice la sector 6, am trimis sesizări la Inspectoratul de Stat în Constructii (ISC) şi ISU. Ni s-au dat hârtii că totul este în regulă. Am ajuns la Primăria Sectorului 6, am discutat cu arhitectul şef căruia i-am explicat că legea prevede că, faţă de o benzinărie, trebuie să te retragi 40 de metri ca să construieşti. Dumnealui ne-a adus dosarul şi ne-a arătat că conform documentelor lângă această clădire nu există o benzinărie. Noi l-am invitat pe teren, i-am chemat şi pe colegii lui de la Disciplina în Construcţii care ne-au spus că dumnealor lucrează pe documente. "Avem documente, noi nu avem nicio vină, constructorul ni le-a prezentat". Noi i-am invitat pe teren să vadă benzinăria”, a declarat Florin Rugină, membru al Grupului Iniţiativa Prelungirea Ghencea şi unul dintre organizatori.
„Mai mult decât atât şi ISC s-a comportat ruşinos. Ne-am dus la ei cu documente, hârtii... Ne-au spus că vor declanşa un control la Primăria Sector 6. L-au declanşat după care ne-au spus că, potrivit actelor, totul este legal. (...) Credem că actele în baza cărora s-a obţinut autorizaţia sunt false! Nu mai spun că la ISU trebuie să depui descrirerea completă a documentaţiilor, inclusiv un ortofotoplan cu fotografia din satelit în care se vede foarte clar totul, este în standard să faci asta! Este imposibil să nu apără benzinăria în acte şi să judeci doar după hârtiile pe care ţi le-a dat constructorul. Iar dezvoltatorul ne-a declarat că dumnealui nu a ştiut care e legislaţia şi e vina firmei care a făcut proiectarea. S-a ajuns de la prefectură, primărie, ISC, ISU la firma de proiectare! Mai au puţin şi ajung să paseze responsabilitatea la femeia de serviciu”, a adăugat, revoltat, Florin Rugină.
Solidaritate
Merită remarcat că la acţiunea din Prelungirea Ghencea au venit oameni din mai multe zone ale Bucureştiului, oameni care, la rândul lor, sunt membri ai unor grupuri cetăţeneşti de iniţiativă care încearcă să aducă o schimbare în bine în comunităţile lor.
„Solidaritatea! Asta m-a adus. Stiu că dacă suntem mai mulţi avem şanse să se rezolve! Când am protestat pentru parcul IOR şi pentru noi au venit oameni din alte cartiere”, a declarat Mihaela, venită tocmai din sectorul 3.
„Trebuie să atragem atenţia tuturor contra ilegalităţilor care se fac. Sunt mult prea multe! Oamenii trebuie să vină alături de noi să le ceară autorităţilor să facă lucrurile legal!”, a declarat doamna Silvia Cruceanu, venită din Lacul Tei, în timp ce dna Mariana Badiu, membră a grupului Luptăm pentru Aleea Lunguleţu, a adăugat: „S-a pornit de la faptul că aveau nevoie de un trotuar, ca să nu mai meargă pe carosabil iar acum au ajuns să se confrunte şi cu construcţii ilegale. Cum ne-am izbit şi noi de aceeaşi problemă, am considerat neapărat necesar să-i susţinem, se lovesc de aceleaşi probleme ca şi noi, autorităţile nu vor să ţină absolut cont de noi.”
Potrivit Nicoletei Chiriţă, reprezentant CeRe, ONG care de ani de zile sprijină grupurile de iniţiativă cetăţeneşti în dialogul cu autorităţile şi în demersurile lor de participare la actul de guvernanţă, grupurile din cartiere încep să fie solidare, unite de dorinţa de a vedea că în România legea este respectată.
„Sunt mulţi oameni care au făcut mai bine de o oră până aici. Este prima lor acţiune comună de sprijin pentru unul din grupurile de iniţiativă ce face parte din Reţeaua Bucureştiul Civic. De fapt, aşa s-a şi înfiinţat această Reţea de grupuri civice, din dorinţa lor de a se ajuta în aceste momente dificile şi pentru că au mesaje comune. În cazul de faţă, contrucţiile ilegale, autorităţile care dau avize fără să ţină cont de reglementări, este un lucru care îi deranjează pe toţi şi necesită acţiune comună”, a declarat Nicoleta Chiriţă.
Reţeaua Bucureştiul Civic s-a constituit în iulie 2015, din ea făcând parte 12 grupuri de iniţiativă din mai multe zone ale Capitalei care încearcă să schimbe în bine viaţa din comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea, a mai adăugat reprezentanta CeRe.
Grupurile de iniţiativă membre ale Reţelei Grupurilor Civice din Bucureşti care au participat la protestul de astăzi sunt: Grupul de Iniţiativă Lacul Tei, Iniţiativa Favorit, Grupul de Iniţiativă Floreasca, Grupul Salvaţi Parcul Tineretului, Grupul de iniţiativă civică Tudor Vladimirescu, Incotroceni - Oameni, Idei, Poveşti, Grupul Civic Luptăm pentru Aleea Lunguleţu, Grupul de Iniţiativă Civică Callatis Drumul Taberei şi Iubim Sectorul Trei.
Împreună cu cetăţenii din Prelungirea Ghencea, participanţii din alte cartiere s-au aliniat în faţa organizării de şantier, ţinând fiecare în mână un afiş cu distanţa de la butelia GPL până la punctul de unde ar fi trebuit să înceapă clădirea - 40 de metri de la staţia GPL.
După ce au făcut vizibil prin lanţul lor uman distanţa care trebuia lăsată între benzinărie şi construcţie, cetăţenii au întors foile invers pentru a transmite mesajul: "Opriţi Lucrările din Prelungirea Ghencea ISU, ISC, PREFECT, PRIMARIE SECTOR 6!!"
Totodată, participanţii la protest au fost îndemnaţi să le ceară, în scris pe email, Prefectului, Primăriei Sector 6, ISC-ului, ISU etc. să-şi facă datoria, să verifice nu doar hârtiile ci şi realitatea la faţa locului şi să dispună măsurile legale care se impun.
„Vrem să se respecte legea. Asta le cerem!” a declarat o protestatară în timp ce de la portavoce s-a strigat sloganul de acum intrat în conştiinţa colectivă „Corupţia ucide!”.