Protest al mamelor: "Bătaia nu e ruptă din rai!" (Video)
alte articole
Câteva zeci de mame, în marea lor majoritate însoţite de copii, s-au strâns vineri, în Piaţa Victoriei, la protestul „Spune NU Abuzului din Grădiniţe şi Şcoli!" organizat de Asociaţia „Mame pentru Mame”. Protestul are loc după ce directoarea unei grădiniţe private fără autorizaţie, Ioana Neagu, filmată în timp ce agresa copiii lăsaţi de părinţi în grija ei, a fost lăsată în libertate de Judecătoria Sectorului 5, care a considerat că femeia nu prezintă pericol public.
Odată cu primele mămici, la protest au ajuns şi jandarmii, care le-au interzis acestora să scandeze sau să afişeze bannere, pe motiv că Primăria Municipiului Bucureşti nu şi-a dat avizul pentru adunarea părinţilor. În pofida acestui fapt, mamele au rămas în stradă, pentru a conştientiza opinia publică asupra faptului că "bătaia nu e ruptă din rai" şi pentru a le comunica autorităţilor că părinţii din România nu mai tolerează modul în care autorităţile ignoră violenţa asupra copiilor.
"Nu mi se pare o metodă sănătoasă (educaţia n.r.) prin bătaie, vrem o societate civilizată, vrem o societatea paşnică şi ce îi învăţăm pe copiii noştri este violenţa. Este bătaia pe care o primesc acasă când sunt mici, ajung la grădiniţă şi întâlnesc doamne mai puţin pregătite să lucreze cu copiii, e o practică întâlnită şi în şcoli. Dacă vrem să facem o schimbare trebuie să începem de undeva. Şi am început astăzi cu o întâlnire de socializare a părinţilor unde să facem un schimb de experienţă ca să reuşim să facem ceva diferit!", a declarat o participantă la protest, psihologul Mirela Horumba.
"În primul rând este nevoie să conştientizăm că nu este normal să ne lovim copiii. Primul pas e să interzicem această bătaie a copiilor, indiferent că sunt mai mici sau mai mari, că uneori sunt problematici. Şi psihologia ne spune că bătaia nu e ruptă din rai", a adăugat psihologul.
O altă protestară, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, a atras atenţia că grădiniţa în care au avut loc abuzuri asupra copiilor a funcţionat ilegal 14 ani iar autorităţile nu s-au sesizat, aşa cum au făcut-o când mămicile au ieşit în stradă la un protest neautorizat.
"Consider absolut revoltătoare situaţia copiilor din grădiniţa care a funcţionat 14 ani fără aprobare. Dacă vorbim de aprobări, unde erau instituţiile, autorităţile, organele de ordine ale statului în aceşti 14 ani în care o individă bătea în mod repetat copii cu vârsta între 2 şi 5 ani?", a întrebat protestatara.
"România are cea mai mare rată de copii agresaţi, în România un copil este bătut până moare în fiecare lună, în România vedem că autorităţile care pe noi ne păzesc atât de bine, din păcate nu îi păzesc şi pe copiii noştri atât de bine pentru că vedem o motivare judecătorească de lăsare în libertate a Ioanei Neagu bazată pe vechiul Cod Penal în condiţiile în care noul Cod Penal funcţionează de foarte mult timp deja, în care copilul de 2 ani este responsabilizat pentru bătaia straşnică pe care a primit-o, inclusiv părinţii sunt făcuţi responsabili pentru faptul că şi-au lăsat copiii în grija Ioanei Neagu şi au fost bătuţi. Vedem iarăşi cu mare, mare revoltă că o singură bătaie nu este considerată de magistrat ca încadrându-se la rele tratamente şi fundamentează lăsarea în libertate a acestei doamne! ", a adăugat Ana Măiţă.
Din punctul de vedere al preşedintei asociaţiei Mame pentru Mame, foarte grav este, de asemenea, faptul că părinţii care nu au luat dreptatea în mâinile lor şi au avut încredere în justiţie au fost răsplătiţi cu o motivare de neacceptat, în neconformitate cu noul Cod Penal, în neconformitate cu drepturile copilului.
Reamitim că Alina Ioana Neagu, directoarea grădiniţei din cartierul bucureştean Cotroceni, surprinsă de camerele de supraveghere în timp ce îi brusca pe copiii aflaţi în grijă, a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Magistratul a susţinut în motivarea sentinţei că nu s-a dovedit caracterul continuu al relelor tratamente aplicate minorilor.
Judecătorul mai arată în motivarea sentinţei că, până în acest moment al anchetei, nu s-a dovedit o altă cerinţă a infracţiunii pentru care s-a cerut arestarea preventivă, faptul că dezvoltarea fizică, psihică a copiilor ar fi fost pusă în pericol de tratamentele aplicate de directoare.