Protest în Prelungirea Ghencea, pentru condiţii civilizate de circulaţie

Sute de oameni sunt aşteptaţi sâmbătă în stradă, la un marş de protest menit să le reamintească autorităţilor promisiunile făcute privind modernizarea infrastructurii în Prelungirea Ghencea.
Protest în Prelungirea Ghencea
Protest în Prelungirea Ghencea (CeRe)

Sute de cetăţeni din Capitală şi din Ilfov sunt aşteptaţi sâmbătă, 9 aprilie a.c., la un marş de protest în Prelungirea Ghencea. Iniţiatorii acţiunii, locuitorii din zonă, s-au coalizat în 4 grupuri de iniţiativă civică şi solicită din nou modernizarea infrastructurii rutiere şi pietonale, adică “stradă cu 4 benzi, trotuare, pistă de biciclete, pod peste Centură”.

Marşul se va desfăşura între orele 11.00 şi 13.00, pe traseul Ansamblul Primăvara (Prel. Ghencea nr. 100, sector 6) - intersecţia Prelungirea Ghencea cu Şoseaua de Centură - Cartierul Latin (Prel. Ghencea nr. 53, Bragadiru, jud. Ilfov), informează organizatorii marşului, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Reamintim că acesta este cel de-al cincilea protest pentru infrastructură al locuitorilor din zonă, în ultimii 3 ani. În urma protestelor repetate din 2014, autorităţile au demarat anul trecut procedurile de modernizare a străzii împărţind lucrările în două: partea de lărgire a străzii cu trotuare şi piste pentru biciclete a revenit Primăriei Capitalei iar pasajul suprateran peste Şoseaua de Centură de la Domneşti a intrat în sarcina Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Cu toate acestea, de un an, Primăria Capitalei nu reuşeşte să finalizeze proiectul tehnic şi nici nu a făcut exproprierile, votate în Consiliul General al Mun. Bucureşti în vara trecută. De asemenea, C.N.A.D.N.R. nu a finalizat desemnarea câştigătorului licitaţiei pentru pasaj, în urma contestaţiei licitaţiei lansate acum un an, informează organizatorii.

Cum proiectul de lărgire şi pasajul sunt începute ''pe hârtie'' încă din 2006 dar nici anul acesta nu este sigură începerea lucrărilor, locuitorii zonei nu mai au încredere în promisiunile autorităţilor şi-şi vor manifesta nemulţumirea în stradă. Oamenii susţin că fiecare zi de întârziere înseamnă pericol de accidente pentru pietonii lipsiţi de trotuare, înseamnă timp pierdut în trafic de şoferi, înseamnă blocarea în trafic a autobuzelor RATB, înseamnă îngrădirea dreptului la liberă circulaţie şi o proastă calitate a vieţii pentru toţi cei care locuiesc aici sau care tranzitează zona, indiferent cu ce aleg să se deplaseze.

La protestul din 9 aprilie a.c., vor fi invitaţi la faţa locului, printr-o Scrisoare Deschisă, reprezentanţii tuturor autorităţilor responsabile de infrastructura şi de dezvoltarea zonei: noul primar general interimar, Răzvan Sava, noul director general al C.N.A.D.N.R., Cătălin Homor dar şi primarul sectorului 6, primarul sectorului 5, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, primarul oraşului Bragadiru (jud. Ilfov) şi primarul comunei Domneşti (jud. Ilfov).

Organizatorii marşului sunt Grupul civic Iniţiativa Prelungirea Ghencea, Grupul civic Iniţiativa Domneşti, Grupul civic Iniţiativa pentru Bragadiru, Grupul de iniţiativă Callatis – Drumul Taberei.

Scurt istoric al proiectelor de lărgire şi pasaj din Prelungirea Ghencea:

Anul 2006

Au fost aprobaţi de CGMB indicatorii tehnico – economici pentru proiectul ''Penetraţie Prelungirea Ghencea – Domneşti'' care prevedea lărgirea străzii pe o distanţă de 6,5 km cu 4 benzi de circulaţie şi pasaj peste Centură (HCGMB nr. 25/01.02.2006, HCGMB nr. 268/02.11.2006);

Proiectul a fost declarat de utilitate publică prin HCGMB nr. 264/02.11.2006.

Anul 2007

A fost mărită valoarea totală a proiectului prin HCGMB nr. 122/19.06.2007;

A fost încheiat contractul de proiectare şi execuţie lucrări nr. 3952/08.11.2007 între PMB şi Asocierea Alpine Bau – Search Corporation.

Anul 2009

PMB a răspuns cetăţenilor că s-a realizat proiectul tehnic care prevede lărgirea la 6 benzi de circulaţie şi se lucrează la documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

Anul 2011

Prin HCGMB nr. 7/27.01.2011, primarul Capitalei a fost împuternicit să semneze acordul de parteneriat cu CJ Ilfov pentru acest proiect; în dec. 2011, s-a semnat acest protocol.

Anul 2012

CGMB a votat PUZ Coordonator sector 6 care prevede lărgirea la 6 benzi a străzii Prel. Ghencea;

PMB a plătit suma de 2,500,000 lei firmei Alpine Bau pentru ''Servicii Ghencea – Domneşti''.

Între 2009 şi 2013, locuitorii zonei au trimis nenumărate petiţii individuale la care răspunsurile PMB au fost că se caută finanţare, sunt dificultăţi tehnice şi financiare etc.

Anul 2013

Locuitorii zonei au depus la PMB o petiţie colectivă cu 200 de semnături; în luna august au venit în vizită pe teren la bariera Domneşti premierul Victor Ponta, primarul capitalei Sorin Oprescu, ministrul marilor proiecte Dan Şova, preşedintele CJ Ilfov Marian Petrache şi au promis începerea lucrărilor la pasajul suprateran şi la lărgirea str. Prelungirea Ghencea, cu termen de finalizare maxim 2 ani; lucrările nu au demarat.

Anul 2014

Locuitorii din zonă au organizat 3 proteste în cartier în lunile august, septembrie şi octombrie şi au pichetat sediul PMB în timpul şedinţei CGMB din septembrie;

De asemenea, cetăţenii au trimis cereri de acces la informaţii publice, cereri de audienţe la autorităţi, au participat şi au luat cuvântul în şedinţele CGMB, au discutat cu preşedintele CJ Ilfov;

În octombrie, CNADNR a anunţat că va demara licitaţia pentru Pasajul suprateran, ca lucrare separată de lărgirea str. Prel. Ghencea care a rămas în sarcina PMB.

Anul 2015

Cetăţenii din zonă au fost primiţi în audienţe la primarul general, viceprimarul Capitalei, primarul sectorului 6;

S-a dat sentinţa definitivă în dosarul 40488/3/2011 prin care PMB este obligată să plătească firmei Search Corporation penalităţi de întârziere la contractul din 2007 şi cheltuieli de judecată;

PMB a început actualizarea proiectului de lărgire la 4 benzi de circulaţie, cu trotuare, piste pentru biciclete şi conexiune cu Pasajul suprateran peste Centură;

În iunie au fost votate exproprierile prin HCGMB 138/30.06.2015;

În martie CNADNR a lansat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia pasajului, rezultatul licitaţiei a fost contestat în decembrie;

Au fost alocate sume pentru aceste proiecte atât în bugetul PMB cât şi în bugetul CNADNR dar nu au fost cheltuite.

Anul 2016

PMB a alocat în bugetul capitalei suma de 30 milioane lei pentru supralărgirea Prel. Ghencea dar nu a finalizat actualizarea proiectului tehnic şi nici nu a început plata exproprierilor;

CNADNR a alocat în bugetul companiei suma de 30 milioane de lei pentru Pasajul suprateran de la Domneşti dar nu a desemnat câştigătorul licitaţiei, în urma contestaţiei;

9 aprilie – locuitorii din Prel. Ghencea şi localităţile ilfovene învecinate, Bragadiru şi Domneşti, s-au coalizat în 4 grupuri locale de iniţiativă civică şi organizează un marş de protest pentru urgentarea celor 2 proiecte de infrastructură vitale pentru zonă.