Chişinău: Tinerii vor comemora tragicele evenimente din 7 aprilie 2009

La 7 aprilie 2009, peste 15 mii de tineri au ieşit în stradă nemulţumiţi de guvernarea comunistă care câştigase al treilea mandat în urma alegerilor din 5 aprilie. La 7 ani de la tragicele evenimente de atunci, tinerii sunt mai dezamăgiţi ca niciodată de cei care le-au promis libertate.
Protestul tinerilor din faţa Parlamentului, 7 aprilie 2009 (wikipedia.org)
Maria Maevschi
05.04.2016

Câţiva tineri, membri ai Platformei Demnitate şi Adevăr au lansat un apel celor care sunt nemulţumiţi de situaţia din Moldova, invitându-i să iasă în stradă pe 7 aprilie 2016, ora 16:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a aduce un omagiu tinerilor care acum 7 ani au avut curajul să se opună, în numele libertăţii şi democraţiei, unui regim autoritar, corupt şi incompetent.

Organizatorii fac apel la susţinere din partea Organelor de forţă, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, Sistemului de Informare şi Securitate, ca pe 7 aprilie 2016 să facă corp comun cu tinerii care vor ieşi să condamne actuala guvernare comunisto-mafiotă şi să reamintească că aceste structuri sunt create pentru a proteja cetăţenii Republicii Moldova de criminali şi nu invers, se arată într-un comunicat remis Epoch Times România.

Totodată, tinerii din Platforma DA se adresează partenerilor internaţionali de dezvoltare să monitorizeze toate procesele democratice care au loc în Republica Moldova şi diasporei să facă apel la solidaritate şi să lupte împreună cu cei din Moldova pentru un trai mai bun acasă.

Membru al Platformei DA, Inga Grigoriu a ţinut să precizeze că acţiunea de comemorare va avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde sunt aşteptaţi „toţi tinerii care au participat în cadrul acelor evenimente să vină să-şi expună opinia, să povestească despre clipele de teroare prin care au trecut atunci”.

Din Piaţa MAN, participanţii la eveniment vor porni într-un marş al tăcerii şi durerii spre Ministerul Afacerilor Interne pentru a le „aminti organelor de forţă că menirea lor este să apere securitatea cetăţenilor RM, să se poziţioneze pentru dreptul acestora de a trăi într-un stat liber. Apoi vom urma traseul nostru către Parlament”, a adăugat Grigoriu, conform Privesc.eu.

„Fiecare dintre noi îşi doreşte câteva lucruri: un trai decent acasă, respectarea drepturilor omului, dreptul la libera exprimare şi anume pentru aceste idealuri la 7 aprilie 2009 lumea a ieşit în stradă la protest şi în special tinerii. Mulţi dintre ei au fost maltrataţi, unii şi-au pierdut viaţa şi acest lucru nu trebuie să treacă neobservat. Această jertfă nu trebuie să treacă în zadar.

Indiferent cine va fi la guvernare, ori de câte ori va fi nevoie, vocea tinerilor trebuie să fie auzită, inclusiv şi prin proteste. Noi nu suntem de acord că actualii hoţi de la guvernare ne fură viitorul în fiecare zi în frunte cu Vlad Plahotniuc şi toată banda care îl susţine. Noi suntem gata să ne manifestăm acest dezacord prin proteste”, a declarat un alt tânăr, expertul economic, Sergiu Tofilat.

Amintim că, în urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, în următoarele două zile au avut loc acţiuni de protest supranumite şi Revolta de la Chişinău. La 6-7 aprilie, tinerii nemulţumiţi de rezultatul votului, care era în favoarea comuniştilor în procent de peste 50%, au cerut contestarea alegerilor parlamentare.

În urma manifestaţiilor din 7 aprilie, clădirile Parlamentului şi a Preşedinţiei au fost vandalizate datorită pasivităţii suspecte a forţelor de ordine care se ascundeau în spatele edificiilor, aşteptând ordine de la superiori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor