Dronele şi execuţiile selective ameninţă credibilitatea lui Obama

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)

Utilizarea masivă a dronelor şi execuţiile selective ale membrilor Al-Qaeda încep să devină o criză care ameninţă să explodeze în mâinile preşedintelui american Barack Obama, cu riscul de a-i pune sub semnul îndoielii credibilitatea, alături de politica antiteroristă şi de întreaga sa agendă politică. Chestiunea ar putea deveni prioritară joi cu prilejul audierii în faţa Senatului pentru confirmarea viitorului director al CIA, John Brennan, notează joi ziarul El Pais.

Ziarul The New York Times a publicat miercuri pe prima pagină o informaţie în care nota că, pentru prima dată, atacurile avioanelor fără echipaj - drone - devin prilej de 'scrutin public'. În acelaşi articol se precizează că SUA au deschis o bază cu acest tip de avioane în Arabia Saudită. Dezvăluirile făcute de postul NBC privind argumentele legale aflate la baza folosirii dronelor pentru a-i anihila pe suspecţii de apartenenţă la Al-Qaeda, inclusiv de cetăţenie americană, pune pe tapet legitimitatea morală şi constituţională a acestei practici. Iar într-un editorial, ziarul se întreabă dacă Obama nu ar trebui să supună aceste decizii de viaţă şi de moarte judecăţii Congresului şi tribunalelor.

Casa Albă a fost nevoită să răspundă pentru prima oară marţi la întrebările privind folosirea dronelor, o chestiune considerată până acum un secret şi pe care însuşi Brennan o dezvăluise în urmă cu doar câteva luni. Brennan, care a fost până acum consilier pentru politica antiteroristă al preşedintelui şi însărcinat cu elaborarea listei execuţiilor selective - 'listele morţii' - aprobate ulterior de Obama, va fi obligat să dea mai multe informaţii cu prilejul audierii sale în Senat.

Folosirea dronelor pentru a lovi bazele Al-Qaeda din Afganistan, Pakistan şi Yemen au fost temelia strategiei antiteroriste a lui Obama de la venirea sa la Casa Albă. Până acum, în pofida unor critici izolate ale asociaţiilor de apărare a drepturilor omului, nu a exista o adevărată presiune asupra presedintelui pentru a da explicaţii pe această temă. Această acceptare pasivă a unei politici care sfidează logica statului de drept începe să dispară. Iar Obama se confruntă, prima dată public cu contradicţia ca un preşedinte care a interzis tortura, detenţiile forţate şi închisorile secrete practicate de fosta Administraţie, să susţină acum asasinarea unor persoane, chiar şi americane, fără acuzaţie sau proces prealabil.

Unul din motivele cele mai simple pentru folosirea acestor aparate teleghidate este caracterul lor practic. SUA au găsit o metodă eficientă, discretă şi sigură pentru a lovi Al-Qaeda. După ce au purtat două războaie care au mobilizat sute de mii de soldaţi şi cheltuieli de miliarde de dolari şi care au adus o discreditare uriaşă a imaginii ţării, Obama a recurs la drone drept cea mai bună alternativă. Utilizarea lor a crescut exponenţial din 2009 şi deşi a mai scăzut anul acesta este deocamdată cea mai bună metodă de intervenţie externă a SUA.

Fiind utilizate de CIA - dar şi de Pentagon - desfăşurarea lor este pe de altă parte protejată de mantia oficială care acoperă toate activităţile secrete. Este însă dificil ca această situaţie să poată continua fără o schimbare, iar Obama va fi chemat curând să dea explicaţii. Săptămâna trecută într-o anticipare a momentului, Casa Albă a solicitat un ghid de acţiune pentru drone şi a cerut Ministerului Justiţiei să le pună la dispoziţia membrilor Comisiilor pentru informaţii secrete din Congres. Încă nu se cunosc limitele stabilite şi garanţiile avute în vedere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe