Documente americane dezvăluie temeiul juridic pentru atacuri cu drone împotriva americanilor

Soldaţi americani pregătind lansarea unui avion Puma Dorin
Soldaţi americani pregătind lansarea unui avion Puma Dorin (Jose Cabezas / AFP / GettyImages)

O notă secretă a Departamentului de Justiţie al SUA relevă temeiul juridic pentru utilizarea unor atacuri cu drone pentru uciderea cetăţenilor americani, dacă aceştia sunt lideri ai Al-Qaeda sau ai grupurilor sale afiliate.

Acest tip de atacuri pot fi comandate chiar dacă nu există informaţii că americanii asociaţi cu reţeaua teroristă complotează în mod activ pentru a ataca Statele Unite, se declară în nota obţinută marţi de NBC News.

"Vizarea unui membru al unei forţe inamice care reprezintă o ameninţare iminentă de atac violent împotriva Statelor Unite, nu este ilegală", susţine aceasta. "Este un act licit de autoapărare" care oferă baza legală pentru utilizarea forţei letale împotriva unui individ, dacă acesta nu poate fi capturat.

NBC raportează că nota oferă o perspectivă mai clară comparativ cu ceea ce procurorul general Eric Holder a detaliat anul trecut într-un discurs despre atacurile cu drone, spunând că, dacă prinderea individului reprezintă un "risc nejustificat" pentru personalul american, atunci oficialii ar putea comanda un atac cu drone. De asemenea, a spus că un astfel de atac trebuie efectuat în conformitate cu principiile războiului.

"Condiţia ca un lider operaţional să reprezinte o ameninţare "iminentă" de atac violent împotriva Statelor Unite nu necesită ca Statele Unite ale Americii să aibă dovezi clare că un atac specific asupra persoanelor şi intereselor americane va avea loc în viitorul apropiat", se indică în notă.

În notă se susţine că astfel de persoane reprezintă o ameninţare "extraordinară" la adresa Statelor Unite în ceea ce priveşte o potenţială pierdere de vieţi, în cazul în care operaţiunile acestora ar fi încununate de succes, dar se menţionează că "la această concluzie se va ajunge după recunoaşterea importanţei extraordinare a unei operaţiuni militare a Statelor Unite ale Americii împotriva unui cetăţean american."

Sub preşedinţia lui Barack Obama s-a înregistrat o creştere bruscă a atacurilor cu drone - în special în Pakistan.

Nota a fost dată vara trecută membrilor comisiilor juridice şi de informaţii ale Senatului, a raportat NBC.

De asemenea, aceasta informează cu privire la utilizarea de drone în afara zonelor de război recunoscute. Documentul precizează că suveranitatea unei naţiuni-gazdă nu este încălcată dacă aceasta îşi dă consimţământul sau dacă nu doreşte sau nu poate să înlăture ameninţarea reprezentată de membrii unei reţele teroriste.

Jameel Jaffer de la Sindicatul pentru drepturile civile ale americanilor a descris nota drept un document "înfiorător".

"Cartea albă urmăreşte să stabilească anumite limite privind autoritatea acesteia, dar aceste limite sunt atât de vagi şi elastice încât vor fi uşor de manipulat", a spus el într-o declaraţie.

El a adăugat: "Nota nu pune la îndoială că obiectivul unui atac va fi un" lider senior operaţional al Al-Qaeda sau al unei mişcări asociate Al-Qaeda" şi susţine că ideea unui proces juridic este inutilă. Acest lucru se aseamănă cu a presupune că inculpatul este vinovat şi a întreba ulterior dacă un proces mai este util."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe