Proiectul letal pentru Justiţie. Recursul la Înalta Curte, doar în favoarea inculpatului
alte articole
UPDATE: Comisia juridică a respins, în unanimitate, proiectul finului lui Victor Ponta. Inclusiv Manolache a votat împotriva propriului său proiect.
***
UPDATE: Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea a anunţat că partidul său nu susţine legea iniţiată de deputatul Marius Manolache, finul premierului Ponta.
"PSD nu susţine un asemenea proiect de lege. Nu are, din punctul meu de vedere, nicio logică juridică, pe de o parte, şi, pe de altă parte, ca şi principiu, orice modificare de legislaţie într-un domeniu trebuie făcută în primul rând cu consultarea celor carea activează în domeniul respectiv. Acest proiect de lege nu are nici susţinerea mea, nici susţinerea partidului pe care îl conduc, nici susţinerea coaliţiei.
Ministrul PSD al Justiţiei nu a fost consultat, partidul nu a fost consultat. Nu susţinem aşa ceva. Regret foarte mult că a apărut asemenea iniţiativă legislativă. Cu domnul Manolache nu mai vorbesc pentru că am mai vorbit şi vorbim degeaba pe subiectele astea", a declarat liderul interimar al PSD.
***
Pe ordinea de zi a Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputaţilor a ajuns un nou proiect de lege letal petru ideea de Justiţie. Iniţiat de deputatul PSD Marius Manolache, finul lui Victor Ponta, proiectul vizează modificarea Legii 304/ 2004 privind organizarea judiciară astfel încât apelul de la completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să nu poată fi declarat decât în favoarea inculpatului.
Practic, dacă în prima instanţă un inculpat e achitat, procurorii să nu mai poată face apel la decizie. Mai mult, acelaşi Manolache cere, în cadrul aceluiaşi proiect legislativ, înfiinţarea unei secţii în cadrul Parchetului General care să investigheze infracţiunile săvârşite de procurori şi judecători, altele decât cele în competenţa DNA şi DIICOT.
În expunerea de motive a propunerii sale legislative care, practic, leagă procurorii de mâini şi de picioare refuzându-le dreptul să facă recurs dacă hotărârea instanţei le pare nefondată, Manolache susţine că "actuala reglementare creează posibilitatea unor situaţii (..) de neacceptat. Astfel, să presupunem că într-o situaţie concretă, soluţia pronunţată de către completul de 3 judecători este una de achitare. Parchetul declară recurs, iar acesta este admis cu majoritate de completul de 5 judecători, făcându-se două opinii separate în sensul respingerii recursului. Într-o asemenea situaţie, se constată că dobândeşte autoritate de lucru judecat o hotărâre de condamnare dată de 3 judecători din 8, judecători de acelaşi rang şi care funcţionează în cadrul instanţei supreme, adică în cadrul celei mai înalte jurisdicţii în stat. Exemplul dat ţine de interpretarea ad absurdum a normei de drept, iar concluzia nu poate fi decât în sensul că dacă aceasta lasă posibilitatea naşterii unor soluţii absurde ea trebuie suprimată."
Manolache are o explicaţie şi pentru cererea de a se înfiinţa o secţie care să investigheze infracţiunile comise de procurori şi judecători, susţinând că actualele mijloace de investigare s-au dovedit "ineficiente".
Şedinţa comisiei juridice este programată la ora 16.00., La discuţii este invitată şi preşedinta Înaltei Curţi, Livia Stanciu, care a mai fost prezenta şi în sesiunea trecută la această comisie.
Reamintim că deputatul Manolache, personaj care după ce a votat în favoarea pensiilor speciale pentru parlamentari, a explicat că nu se poate pune semnul de egalitate între demnitari şi "cetăţenii normali”, precum doctorii, inginerii, muncitorii, s-a remarcat, prin modificările propuse la Codul Penal şi de Procedură Penală şi participarea la ”Marţea neagră” - 2013.
În 2013, Manolache, cel ce se lăuda pe la posturile TV că este finul lui Victor Ponta a fost printre cei care au participat la şedinţa Comisiei Juridice unde s-a avizat favorabil proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, iar în acest an s-a remarcat din nou în Parlament depunând, alături de alţi nouă colegi, celebrul proiect de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală care a stârnit criticile DNA, ambasadelor şi experţilor în justiţie.
Printre multe altele, proiectul de lege iniţiat de acesta prevede că măsurile preventive pot fi dispuse doar "dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială că o persoană care a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni". Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici