Membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor amendaţi după ce au refuzat să-l revoce pe Petre Roman

Petre Roman
Petre Roman (Epoch Times România)

Toţi cei 22 de membri ai Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor au fost amendaţi marţi de ANI, cu 2000 de lei fiecare, pe motiv că nu l-au revocat din funcţie pe deputatul Petre Roman, în pofida celor două solicitări trimise de Agenţia Naţională de Integritate în acest sens, au relatat pentru Hotnews.ro surse parlamentare.

Deputaţii jurişti amendaţi de ANI sunt Ciprian Nica, Teodor Catalin Nicolescu, Valeria Diana Schelean, Gabriel Andronache, Sorin Stragea, Luminiţa Adam, Steluţa Cătăniciu, Dănuţ Culeţu, Ioan Cupşa, Daniel Fenechiu, Daniel Florea, Iusein Ibram, Aurelian Ionescu, Marius Manolache, Ion Marocico, Ion Bogdan Mihăilescu, Niculina Mocioi, Cosmin Necule, Eugen Nicolicea, Victor Roman, Elena Cătălina Ştefănescu, Vasiel Varga.

Reamintim că pe 12 ianuarie, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat ca Petre Roman să fie revocat din funcţia de deputat, după ce raportul prin care a fost constatată incompatibilitatea fostului premier a rămas definitiv, prin necontestare, iar luni, 2 februarie, a mai trimis o cerere cu acelaşi obiect.

ANI i-a solicitat preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, să constate demiterea de drept din calitatea de deputat a lui Petre Roman, avertizând că dacă nu va dispune aceste măsuri va sesiza Parchetul pentru abuz în serviciu.

Plenul Camerei Deputaţilor urma sa ia act, în şedinţa de luni, de încetarea mandatului de deputat a lui Petre Roman, în baza raportului Comisiei Juridice pe marginea solicitării Agenţiei Naţionale de Integritate. Membrii comisiei au amânat însă o decizie, după ce fostul premier a susţinut că de fapt el a contestat raportul privind incompatibilitatea sa şi că dispune de două certificate de grefă de la Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti care ar dovedi că a solicitat în instanţă anularea raportului ANI.

Iniţial, Petre Roman a contestat raportul ANI la Tribunalul Bucureşti, însă instanţa a constatat că acţiunea împotriva raportului ANI a fost depusă la o altă instanţă decât cea competentă, respectiv Curtea de Apel Bucureşti. Mai mult, Roman nu prezentase dovada achitării taxei de timbru. În consecinţă, Tribunalul Bucureşti a respins definitiv sesizarea deputatului PNL, arătând că acesta nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate.

Abia după ce ANI a cerut Camerei Deputaţilor revocarea sa din funcţia de deputat, Roman a depus o nouă contestaţie la raportul de incompatibilitate, dosarul fiind înregistrat pe 16 ianuarie la Curtea de Apel Bucureşti.

Reamintim că, în martie 2014, ANI a constatat incompatibilitatea a 22 de deputaţi şi zece senatori, printre care Petre Roman. În ceea ce-l priveşte pe fostul premier, ANI a arătat că acesta se află în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, deoarece deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată - Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.