Finul lui Victor Ponta cere o secţie specială de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători

Deputatul PSD Marius Manolache propune, printr-o iniţiativă legislativă, înfiinţarea în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ a unei secţii de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători.
Deputatul PSD Marius Manolache (Camera Deputaţilor)
Loredana Diacu
14.06.2015

Deputatul PSD Marius Manolache propune, printr-o iniţiativă legislativă, înfiinţarea în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ a unei secţii de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători, relatează Hotnews.

Deputatul care, in 2013, a declarat la B1 TV ca este finul lui Victor Ponta, îşi motivează iniţiativa susţinând că actualele mijloace de investigare s-au dovedit "ineficiente":

"Soluţia legislativă se impune dată fiind ineficienţa dovedită a mijloacelor legale şi procedurale existente în legătură cu investigarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi în exercitarea profesiei. Numărul soluţiilor definitive de achitare pronunţate de magistraţi contrastează flagrant cu numărul de dosare penale în care aceştia sunt investigaţi pentru fapte săvârşite în exercitarea profesiei (represiune nedreaptă, cercetare abuzivă)", susţine Manolache.

Deputatul PSD propune modificare legii organizării judiciare. Potrivit celor propuse de iniţiator, completele de 5 judecători vor soluţiona apelurile şi cererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a ÎCCJ şi judecă şi alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară. Apelul nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului.

"Iniţiatorul apreciază că nu poate fi exercitată calea de atac a apelului împotrivă unei hotărâri pronunţate în fond de către instanţa supremă decât în favoarea persoanei deferită justiţiei", mai arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

Deputatul PSD a depus proiectul în 10 iunie, acesta aflându-se în consultare publică la Camera Deputaţilor.

Iniţiativa social-democratului vine la relativ scurtă vreme după ce PSD-ul şi Tăriceanu au mediatizat intens cazul Rarinca, şeful Senatului mergând până la a cere demisia şefelor ÎCCJ şi DNA, pe motiv că, la şase luni după ce Rarinca a fost trimisă după gratii pentru şantaj la adresa Liviei Stanciu, a fost achitată de o instanţă.

De asemenea, acelaşi Tăriceanu a încercat în aceste zile să acrediteze ideea că dacă premierul Ponta este dat jos pe motiv că DNA i-a deschis dosar penal acest lucru echivala cu o lovitură de stat şi a cerut înfiinţarea, la nivel de Parlament, a unei comisii "pentru evaluarea democraţiei", comisie care să "restaureze încrederea cetăţenilor în Justiţie."

Mai mult, în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor s-a discutat marţi un proiect de lege privind răspunderea materială a magistraţilor, fără ca reprezentanţii magistraţilor să fi fost consultaţi sau măcar anunţaţi în prealabil, deşi această lege le va afecta în mod direct activitatea.

În aceeaşi zi, PSD-ul a cerut investigarea modului în care a fost numit, în 2010, un judecător al CCR (la propunerea PDL-ului), preşedintele CCR, Augustin Zegrean, opinând că asistăm la un atac la adresa întregii Curţi.

Despre iniţiatorul proiectului legislativ

Marius Manolache este deputat în colegiul 4 Mehedinţi şi membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Potrivit Gândul, Manolache este şi finul premierului Victor Ponta, lucru pe care deputatul de Mehedinţi l-a admis personal în cadrul unei intenţii telefonice la postul B1 TV. Manolache şi Ponta au avut şi un cabinet de avocatură iar cei doi l-au reprezentat pe celebrul Ovidiu Tender într-un proces.

În octombrie 2013, DNA anunţa că deputatul PSD Marius Manolache este urmărit penal în dosarul Realitatea Media, pentru fals în acte. În acelaşi dosar au mai fost puşi sub învinuire, Oana Mihaela Schwartzenberg - cumnata lui Elan Schwartzenberg -, sindicalistul Liviu Luca şi administratorul special al Realitatea Media, Florin Bercea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor