Proiectul de modificare a legii sportului nu trece de COSR şi federaţii: Nu ni-l asumăm!

Reprezentanţii mai multor federaţii şi cluburi sportive, preşedintele COSR, specialişti în domeniu, s-au pronunţat împotriva modificărilor legii sportului propuse de Elisabeta Lipă, opinând că acest proiect nu va aduce beneficii nici domeniului în particular, nici naţiunii, în general.
Loredana Diacu
28.07.2016

alte articole

Alin Petrache(COSR) (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
28.07.2016

UPDATE: În urma numeroaselor critici şi a opoziţiei cvasi-generale faţă de proiectul de modificare şi completare a legii sportului în forma sa actuală, perioada de dezbateri a fost prelungită, s-a decis la finele întrunirii de joi. O sinteză a discuţiilor de astăzi va fi prezentată în curând pe site-urile MTS şi ale Ministerului pentru Consultare Publică, a promis ministrul Violeta Alexandru.

***

Comitetul Olimpic Sportiv Român nu îşi asumă proiectul de modificare şi completare a legii sportului pus în dezbatere de Ministerul Tineretului şi Sportului, a declarat miercuri, preşedintele COSR, Alin Petrache, în cadrul dezbateri "Sportul în România - abordare participativă în modificarea şi completarea Legii nr. 69/2000 - Legea educaţiei fizice şi sportului", organizată de ministerul de resort şi de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

"În proiect scrie că ministerul îşi asumă alături de COSR şi federaţii proiectul. Nu ni-l asumăm!", a declarat Alin Petrache, aplaudat la scenă deschisă la finele discursului susţinut în faţa unei săli pline de reprezentanţi ai federaţiilor, cluburilor sportive, de foşti mari sportivi şi specialişti în domeniu, reprezentanţi ai aparatului de stat etc.

Potrivit lui Petrache, nici COSR nici federaţiile sportive nu au fost întrebate dacă îşi asumă proiectul şi a acuzat că ministerul condus de Elisabeta Lipă nu a ţinut cont de părerile federaţiilor şi comitetului Olimpic, pe care acestea le-au exprimat cu ocazia consultărilor organizate de fostul ministru Gabriela Szabo.

COSR, împreună cu MTS şi federaţiile au dezbătut în mandatul Gabrielei Szabo, timp de un an şi jumătate, de 2-3 ori pe săptămână, în cadrul unei comisii, această lege. Din dezbateri au rezultat 123 amendamente care nu se regăsesc în proiectul de lege prezentat de Lipă, a remarcat Petrache.

"Cred că ar fi bine ca sportul dacă vorbim de sport să aparţină celor ce sunt în faţa dumneavoastră. Trebuie să ne adunaţi la o masă şi să întrebaţi ce este mai bine pentru fiecare sport în parte. Participăm la forumuri, la astfel de întâlniri, dar în final nu rămâne nimic!" a adăugat Petrache.

Şi Răzvan Burleanu a criticat atât strategia pentru sport pe perioada 2016 - 2032 postată pe site-ul ministerului, cât şi legea, subliniind că acestea nu includ principiile necesare dezvoltării sportului românesc. Potrivit lui Burleanu, în lege nu se regăseşte principiul subsidiarităţii, care să încurajeze finanţarea sportului de către autorităţile locale, nici cel al profesionalizării şi dezvoltării sustenabile, nici cel al stimulării mediului privat care ar putea finanţa sportul, şi nici principiul conform căruia sportul de performanţă contribuie la dezvoltarea sportului de masă. Un alt principiu care nu se regăseşte este întărirea federaţiilor sportive, care reprezintă inima sportului în România, a subliniat şeful FRF.

"În strategia ministerului avem 12 sporturi prioritare. Vă dau 3 exemple de sporturi care nu sunt acolo: tenisul, din punct de vedere al MTS nu este un sport prioritar, fotbalul nu este un sport priortar, baschetul nu e un sport prioritar!" a preciazat Burleanu.

Burleanu a mai explicat că nu este suficient să modificăm legea 69/2000 (legea sportului), căci o mulţime de alte acte normative au de a face cu finanţarea legii sportului, ceea ce creează numeroase probleme.

"Pe termen lung, soluţia este să avem un cod al sportului care să aibă caracter de lege organică, să avem toate modificările legii în acest cod.", a declarat Burleanu.

Preşedintele FRF a mai precizat că federaţia a trimis propunerile către MTS, iar doamna Szabo le-a luat în vedere, doamna Lipă nu.

"Cred că am vorbit nu doar în numele federaţiilor de fotbal, ci sunt şi în asentimentul altor federaţii care sunt aici", a mai adăugat Burleanu, aplaudat îndelung de cei prezenţi.

La rândul său, Vasile Stângă, şef al secţiei de handbal de la CSM Bucureşti a atras atenţia că dacă proiectul de lege care exclude salariile sportivilor şi antrenorilor de pe lista cheltuielilor ce pot fi făcute din bani publici intră în vigoare, cluburile sportive vor muri.

De asemenea, mulţi alţi reprezentanţi ai domeniului, prezenţi la dezbateri, au opinat că nu este normal ca o lege a sportului să fie adoptată înainte de strategia pentru sport şi că proiectul propus de Elisabeta Lipă va crea discriminări între practicanţii sporturilor olimpice şi cele non-olimpice. De asemenea, participanţii la dezbatere au mai opiniat că se impune o nouă lege a sportului, nu cârpirea, pentru a 21-a oară, a vechii legi, gândită undeva în anul 96, şi care, peticită şi răspeticită de numeroşii miniştri care s-au perindat pe post nu mai corespunde necesităţilor.

Reamintim că Ministerul Tineretului şi Sportului a lansat recent în dezbatere proiectul de act normativ vizând modificarea şi completarea Legii educaţiei şi sportului. Dezbaterea se va încheia pe 29 iulie a.c., iar proiectul de lege a stârnit numeroase controverse, mai ales în ceea ce priveşte modul în care s-a ţinut cont de părerea specialiştilor şi de modul în care a fost gândită finanţarea în sport. Dacă actul normativ va intra în vigoare în forma propusă de MTS, parte dintre federaţii vor fi excluse de la finanţare de la buget, iar cluburile locale nu vor putea plăti salarii pentru sportivi şi antrenori cu bani publici. Mai mult, mulţi actori importanţi în domeniu acuză că opiniile lor nu au fost luate în considerate şi că legea trece înainte ca pe plan national să se fi dezbătut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor