Proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică pentru consumatori, votat în prima lectură

(photos.com)
Maria Maevschi
16.04.2021

În cadrul şedinţei plenare de vineri, 16 aprilie, deputaţii majorităţii parlamentare de la Chişinău, au aprobat în prima lectură proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică, utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice. Mai mult decât atât, propunerea a venit din partea liderului Partidului Socialiştilor, Igor Dodon şi a fost propusă în Parlament de către fracţiunea PSRM, urmând a fi votată în lectură finală.

Acest proiect de lege prevede acordarea compensaţiilor la tarifele la energia electrică consumatorilor gospodăriilor casnice – persoanele fizice – care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, pentru două luni – aprilie şi mai - perioada acţiunii stării de urgenţă, se arată într-un comunicat de presă al legislativului.

Potrivit proiectului, suma compensată va constitui 428 de lei – câte 214 de lei pe lună. Totodată, Ministerul Finanţelor ar putea aloca tranşele necesare compensaţiei în mărimi egale, pe conturile furnizorilor de energie electrică.

Documentul a fost elaborat în calitate de măsură socială pentru populaţie în contextul instituirii stării de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova în perioada 1 aprilie – 31 mai 2021.

Menţionăm că proiectul a provocat dezbateri aprinse în Legislativ, opoziţia considerând că este unul populist, electoral şi inechitabil, deoarece de aceste plăţi vor beneficia inclusiv familiile cu venituri mari, iar banii vor fi întorşi, inclusiv din impozitele persoanelor nevoiaşe, relatează Radio Chişinău.

Astfel, potrivit opoziţiei, statul va fi nevoit să se împrumute pentru a putea achita aceşti bani, iar toţi cetăţenii, inclusiv cei săraci, prin impozitele lor, vor trebui să întoarcă datoria.

Şi preşedintele Partidului Democrat, Pavel Filip, consideră că iniţiativa este una electorală care s-ar putea să nu fie votată în lectură finală pentru a fi pusă în aplicare.

Pentru compensarea cheltuielilor la energia electrică pentru peste 1,2 milioane de gospodării, va fi necesar peste jumătate de miliard de lei. Deputaţii din majoritatea parlamentară au votat şi pentru modificarea bugetului pentru a fi oferiţi aceşti bani, chiar dacă iniţiativa nu a avut avizul Guvernului.

Amintim că în Republica Moldova a fost declarată starea de urgenţă în cadrul şedinţei din 31 martie, fără a fi prezentate anumite restricţii. Mai mult decât atât, proiectul a fost prezentat în Parlament, fiind semnat de trei deputaţi socialişti, deşi, potrivit legislaţiei, putea veni doar din partea Preşedinţiei sau a unui Guvern plenipotenţiar, în timp ce actualul executiv al R.Moldova este unul cu funcţii reduse şi nu poate veni cu astfel de propuneri.

Astfel, după cum au explicat cei mai mulţi politicieni şi experţi, acest proiect a fost propus şi votat cu încălcarea legislaţiei, ulterior fiind depuse mai multe contestaţii la Curtea Constituţionale privind anularea stării de urgenţă pe teritoriul RM.

Potrivit deputaţilor din opoziţie, majoritatea parlamentară de la Chişinău a votat pentru instituirea stării de urgenţă pentru a amâna dizolvarea Parlamentului şi a se putea organiza alegeri anticipate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor