PAS a sesizat la Curtea Constituţională instituirea stării de urgenţă

Partidul Acţiune şi Solidaritate din R. Moldova
Partidul Acţiune şi Solidaritate din R. Moldova (facebook.com/PAS)

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a sesizat vineri, 9 aprilie, Curtea Constituţională în ceea ce priveşte declararea în Republica Moldova a stării de urgenţă. Acesta a menţionat în cadrul unui briefing că, dincolo de faptul că această aşa-numită stare de urgenţă este un „fake ordinar”, au fost încălcate mai multe norme constituţionale şi legale.

În opinia parlamentarului, Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgenţă având în vedere că este un Guvern în exerciţiu, iar Parlamentul nu putea să voteze o astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgenţă nu putea veni de la deputaţi, ci exclusiv de la Guvern sau preşedintele ţării.

Proiectul de hotărâre înaintat de deputaţii PSRM a fost un simplu artificiu juridic care nicidecum nu schimbă esenţa, a adăugat deputatul PAS, precizând că în hotărârea Parlamentului nu s-a regăsit nici o măsură concretă care urma să fie îndeplinită de către organele statului competent în perioada stării de urgenţă.

Mai mult, contrar dispoziţiilor art.54 din Constituţie, actul prin care se declară starea de urgenţă lasă loc de interpretări şi de acţiuni disproporţionate, care pot conduce la restrângerea nejustificată a drepturilor omului sub pretextul regimului de urgenţă naţională.

Deputatul PAS a ţinut să mai sublinieze că formulările vagi, utilizate de la declararea stării de urgenţă, lasă loc de abuzuri din partea autorităţilor competente, care ar putea atenta la drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

„Cert este un lucru. Lumea s-a săturat de acest Parlament şi de majoritatea tot mai 'naturală' dintre Dodon şi Şor. Şi de tot felul de artificii ca să se menţină la putere cu orice preţ. Dar timpul lor a expirat”, a conchis Sergiu Litvinenco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe