Octavian Ţîcu a contestat la Curtea Constituţională instituirea stării de urgenţă în R. Moldova

Octavian Ţîcu, deputat în Parlamentul R. Moldova
Octavian Ţîcu, deputat în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Deputatul Octavian Ţîcu a anunţat miercuri, 7 aprilie, că sesizează Curtea Constituţională (CCM) pentru a verifica constituţionalitatea Hotărârii Guvernului în exerciţiu privind propunerea de instituire a stării de urgenţă, dar şi a Hotărârii Parlamentului din 31 martie prin care a fost aprobată declararea stării de urgenţă în R. Moldova pentru perioada 1 aprilie-30 mai.

În opinia parlamentarului, la adoptarea deciziei au existat încălcări de procedură, iar instituirea stării de urgenţă ar fi „o şmecherie politică” pentru că „nu există nicio măsură urgentă care urmează a fi luată de Guvern, de către CSE, fapt care contravine explicit art. 72 din Constituţie, dar şi art. 13 din Legea din 2004 privind regimul stării de urgenţă, asediu şi război.

„Această stare de urgenţă a eşuat. Creează un precedent foarte periculos”, a adăugat Octavian Ţîcu, precizând că un guvern interimar nu avea dreptul să propună instituirea stării de urgenţă.

Mai mult, proiectul hotărârii a fost semnat de trei deputaţi, deşi potrivit legislaţiei, iniţiativa ar trebui să vină din partea Guvernului sau a Preşedinţiei. Totodată, deciziile luate în urma declarării stării de urgenţă nu confirmă necesitatea acestei măsuri, a conchis liderul Partidului Unităţii Naţionale.

Proiectul de lege privind instituirea stării de urgenţă a fost susţinut doar de majoritatea parlamentară PSRM-Şor-Pentru Moldova. Opoziţia a criticat decizia, considerând-o drept una politică, întrucât potrivit art. 85 aliniatul (4) din Constituţia R. Moldova, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe