China critică SUA la ONU pentru rasism

Sediul ONU în New York, SUA.
Sediul ONU în New York, SUA. (Wikipedia.org)

China a criticat Statele Unite pentru rasism şi a îndemnat SUA să „dezrădăcineze rasismul sistematic” la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), luni.

Îndemnul regimului de la Beijing survine pe fondul a tot mai multe dovezi conform cărora Partidul Comunist a încarcerat până la 3 milioane de uiguri în lagărele de concentrare din Xinjiang, în efortul de a elimina etnia. Regimul comunist este, de asemenea, responsabil de persecutarea tibetanilor şi suprimarea culturii tibetane, a culturii mongole din Mongolia Interioară şi a unei vaste comunităţi spirituale, care numără zeci de milioane de persoane, mişcarea Falun Gong.

Deşi regimul comunist este acuzat de organizarea unei campanii de recoltare forţată de organe de la practicanţi Falun Gong şi uiguri, la ONU delegaţia chineză a ţinut „să recomande SUA [următoarele]:… Eliminaţi rasismul sistematic, combateţi brutalitatea poliţiei pe scară largă şi combateţi discriminarea împotriva afro-americanilor şi asiaticilor”, a declarat reprezentantul Beijingului la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC), luni, în cadrul unei şedinţe a Universal Periodic Review, mecanism prin care se evaluează performanţele statelor în materie de drepturi ale omului.

UPR este un „proces unic care implică o revizuire a problemelor legate de drepturile omului din toate statele membre ale ONU”, explică UNHRC pe site-ul său oficial. „UPR este un proces condus de stat, sub auspiciile Consiliului pentru Drepturile Omului, care oferă posibilitatea fiecărui stat să declare ce acţiuni a întreprins pentru îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului în ţara respectivă şi pentru a-şi îndeplini obligaţiile în materie de drepturile omului.”

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a răspuns marţi mustrării Chinei şi a naţiunii în legătură cu problemele SUA legate de drepturile omului: "Regimurile brutale care strigă cel mai tare despre problemele noastre au cele mai multe lucruri de ascuns despre performanţele lor abisale", a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă.

Rusia, Iranul şi Venezuela au criticat, de asemenea, SUA la ONU, luni, în cursul revizuirii de către Consiliul pentru Drepturile Omului.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump s-a retras din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU în 2018, după ce a acuzat organizaţia că a acordat calitatea de membru unor ţări care încalcă masiv drepturile omului şi că urmează politici anti-americane şi anti-israeliene.

Consiliul din octombrie a ales în consiliu ţări arhicunoscute pentru nerespectarea drepturilor omului precum China, Rusia şi Cuba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii