Proiect de lege. Pragul pentru deducerea integrală a cheltuielilor cu achiziţiile de bunuri ar putea creşte de la 2.500 la 6.000 de lei

Claudiu Năsui (Epoch Times Romania)
Ana Ion
15.02.2025

Antreprenorii români ar putea beneficia de o limită mai mare pentru deducerea cheltuielilor cu achiziţiile curente de care afacerile lor au nevoie. Deputaţii USR Oana Murariu şi Claudiu Năsui au înregistrat o iniţiativă legislativă prin care creşte pragul până la care bunurile achiziţionate pot fi deduse integral, de la 2.500 de lei la aproximativ 6.075 de lei.

Antreprenorii vor putea astfel să achiziţioneze un laptop, un telefon, o imprimantă mai bune şi să le deducă mai uşor în contabilitate. Pragul actual este vechi de peste 12 ani, timp în care preţurile au crescut vertiginos.

„Ca antreprenor, trebuie ca orice bun pe care îl cumperi să fie sub suma de 2.500 lei pentru a-l putea deduce integral în contabilitate în anul în curs. Este un prag stabilit în anul 2013. Or, în ultimii 12 ani, preţul unei imprimante, al unui laptop sau telefon a crescut puternic, doar pentru a da câteva exemple. De aceea venim cu o soluţie corectă, prin care nu doar ridicăm acest plafon, dar şi asigurăm un mecanism clar de actualizare a lui anuală”, declară deputata USR Oana Murariu, iniţiatoarea proiectului.

"Indiferent de industrie, majoritatea investitorilor cer lucruri simple şi de bun-simţ: predictibilitate şi reducerea birocraţiei. Prin această iniţiativă, USR vine în sprijinul antreprenorilor, să facă mai uşor achiziţiile curente de care au nevoie. Nu găseşti un laptop, o imprimantă multifuncţională sau un telefon modern sub 2.500 de lei. Acest plafon a rămas încremenit în timp din 2013, în timp ce lumea, tehnologia şi afacerile, toate au evoluat şi s-au adaptat la piaţă." se arată în comunicatul formaţiunii.

„Regulile fiscale trebuie să fie nu doar predictibile, ci şi actuale. Taxele şi alte obligaţii ale antreprenorilor se actualizează automat în fiecare an, în timp ce pragul pentru amortizarea bunurilor a rămas neschimbat de peste un deceniu la o sumă nominală fixă. O povară inutilă pentru antreprenori şi uşor de înlăturat, dacă există voinţă politică pentru asta. Prin legea propusă, scoatem acest prag din pixul Guvernului, care ani de zile rămâne nepăsător în faţa problemelor cu care se confruntă antreprenorii, şi îl mutăm într-o regulă clară care se ajustează periodic. O măsură de bun-simţ, simplă, care oferă stabilitate şi previzibilitate mediului de afaceri”, explică deputatul USR Claudiu Năsui.

Prin această iniţiativă USR se introduce o valoare minimă pentru amortizarea unui bun care va fi stabilită în fiecare an prin înmulţirea coeficientului de 1.5 cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară (4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025). Bunurile sub pragul propus ar putea fi înregistrate ca şi cheltuieli curente, simplificând înregistrările şi eliminând necesitatea de a calcula amortizări şi de a urmări aceste bunuri în registrul activelor fixe.

În special pentru întreprinderile mici şi pentru start-up-uri, va rezulta o economie de timp şi resurse, ceea ce le va permite atât înnoirea echipamentelor de birou, cât şi o concentrare mai mare pe activitatea propriu-zisă, nu pe aspecte birocratice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor