Peste 300 de reni, ucişi de un fulger în Norvegia

Autorităţile norvegiene suspectează că un fulger a ucis peste 300 de reni sălbatici în Parcul Naţional Hardangervidda, în urma unei furtuni puternice. Au fost prelevate mostre de la animalele ucise şi se fac cercetări pentru a se stabili cauza exactă a morţii acestora.
Reni sălbatici. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.08.2016

Se crede că în timpul unei furtuni, un singur fulger a reuşit să ucidă 323 de reni sălbatici în Norvegia. Fotografiile realizate de Agenţia Norvegiană de Mediu au surprins cadavre împrăştiate într-o parte izolată a unei zone private de vânătoare în Parcul Naţional Hardangervidda.

Knut Nylend, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Natură al Norvegiei, a descoperit animalele moarte în timp ce se afla într-o patrulare de rutină.

“[Animalele] moarte se găseau într-o zonă destul de concentrată. Renii trăiesc în turme şi adesea stau împreună”, a declarat Nylend pentru Norwegian News Agency.

Conform lui Nylend, aparent, turma a fost ucisă de un fulger în timp ce renii erau cuibăriţi unul lângă celălalt “de teamă”, în timpul unei furtuni.

“Am auzit despre animale lovite de fulger şi ucise, dar nu îmi amintesc să fi auzit de fulgere care să fi omorât atâtea animale la o scară atât de mare. Nu ştim dacă a fost unul sau mai multe fulgere; ar fi doar speculaţii”, a adăugat el.

Dintre renii ucişi, 70 erau viţei, iar 5 reni din turmă au fost eutanasiaţi din cauza rănilor provocate.

“Am trimis o echipă de 8 persoane pentru a recolta probe ce vor fi trimise Institutului Veterinar Norvegian pentru cercetare. Atunci vom ştim sigur din ce cauză au murit animalele”, a adăugat Nylend.

Parcul Naţional Hardangervidda este cel mai întins habitat pentru renii sălbatici din Norvegia. În fiecare an, o turmă de aproximativ 10.000 de reni migrează de-a lungul platoului montan Hardangervidda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor