Profesor britanic: ”Politica externă a lui Obama este un eşec”
alte articole
Robert Scott Singh, profesor în cadrul Birkbeck University of London, a arătat că ”America este mai slabă astăzi decât era în 2009. Credibilitatea ei este în mare măsură pusă sub semnul întrebării în rândul aliaţilor ei tradiţionali, de la Marea Britanie până la Europa Centrală şi de Est, de la Israel la Arabia Saudită şi până la Japonia. Armata sa este într-o stare de declin. Majoritatea resurselor ei de hard power datează din anii 1980. Bugetul apărării este supus unui sechestru, în sensul că nu este adaptat necesităţilor de apărare. Prin urmare, pe toate chestiunile de securitate internă şi externă, Obama lasă SUA mai slabă”.
În opinia sa, acţiunile administraţiei Obama în statele baltice, Siria sau Irak sunt tardive şi nu mai pot schimba nimic, aşa cum o puteau face cu 5 ani în urmă.
”Deşi are imaginea unui lider extrem de pragmatic, abordarea sa în materie de politică externă este ciudat de ideologică. Oamenii de stânga şi jurnaliştii au susţinut politicile lui Barack Obama pentru că este primul preşedinte afro-american. Acordul nuclear cu Iranul de exemplu a ocolit însă Senatul, care ar fi trebuit să-l ratifice”, a mai spus Singh.
Autorul cărţii ”After Obama: Renewing American Leadership, Restoring Global Order” s-a întrebat retoric pentru ce a primit acesta Premiul Nobel pentru Pace, ”pentru că a oprit războaie sau pentru că nu este G.W.Bush?”.
Ce va face Hillary Clinton ca preşedinte
El a subliniat că George W. Bush a fost unul dintre preşedinţii americani care au polarizat cel mai puternic societatea şi că ”probabil după alegerile din 8 noiembrie, Hillary Clinton va deveni cel mai nepopular preşedinte american din istorie din prima zi, dar cu un set de provocări de securitate şi de politică externă care metastazează şi cresc rapid în acelaşi timp”. În opinia sa, este nevoie de o politică externă americană mai musculară şi centrată pe relaţia cu aliaţii tradiţionali, în locul deschiderii naive către Moscova sau Teheran. De asemenea, SUA ar putea face mai mult în materie de sancţiuni, luând măsuri precum excluderea Rusiei din sistemul de plată interbancar SWIFT.
Singh consideră că Hillary Clinton va fi mai concentrată pe Europa decât Obama şi nu-şi va încălca unele linii roşii precum respectarea articolului 5 al NATO în cazul în care un stat baltic ar fi atacat de Rusia.
Întrebat în legătură cu abordarea acesteia faţă de conflictul din Siria, Singh a susţinut că Hillary se va mulţumi să crească asistenţa militară pentru rebelii moderaţi, Armata Liberă Siriană, fără însă a interveni direct cu trupe.
America este mai slabă astăzi decât era în 2009. Credibilitatea ei este în mare măsură pusă sub semnul întrebării în rândul aliaţilor ei tradiţionali. Armata sa este într-o stare de declin. Majoritatea resurselor ei de hard power datează din anii 1980.
Referitor la relaţia cu China, profesorul de la University of London a arătat că SUA sunt condamnate să coopereze cu Beijingul, dar că este posibil ca Washingtonul să aibă o abordare mai punitivă privind practicile de dumping, încălcările drepturilor de proprietate intelectuală şi o prezenţă mai asertivă în Marea Chinei de Sud. Totuşi, chiar dacă Hillary va fi puţin mai ”hawkish”, nu vom asista la o ruptură radicală cu linia Obama.
Pe de altă parte, Singh s-a arătat îngrijorat de faptul că Rusia va încerca să profite de aceste trei luni până la instalarea noului preşedinte pentru a-şi întări poziţia în Siria şi Ucraina.
Sentimentul anti-establishment din SUA
Profesorul din cadrul Birkbeck University of London a mai subliniat că întotdeauna cultura politică americană a fost mai anti-establishment decât cea a Europei, dar respingerea partidelor şi politicienilor mainstream s-a accentuat periculos pe fondul dispariţiei clasei de mijloc, chiar dacă nu există o idee coerentă în legătură cu ce poate fi pus în loc.
Şi profesorul Valentin Naumescu de la Universitatea Babeş-Bolyai a afirmat că este pentru prima oară când un candidat vine din afara politicii, iar acesta nu a fost sprijinit de partid, ci de oamenii obişnuiţi. Acesta este şi principalul atu al lui Trump. În opinia sa, cel puţin 40% dintre americani vor un preşedinte care să vină din afara mainstreamului politic şi aceasta este o evoluţie îngrijorătoare.
Cei doi invitaţi au concluzionat că Hillary Clinton nu trezeşte deloc entuziasm şi totuşi ar putea câştiga cursa pentru Casa Albă doar deoarece contracandidatul ei este Donald Trump, iar numărul cetăţenilor care sunt anti-establishment va creşte şi mai mult.