Conexiunea de internet a lui Julian Assange întreruptă de către un stat: WikiLeaks
alte articole
"Conexiunea de internet a lui Julian Assange a fost întreruptă în mod intenţionat de către un stat. Am activat planurile de urgenţă corespunzătoare."
Vestea a survenit imediat după ce WikiLeaks a declarat că este pe cale să facă publice 6 videoclipuri despre Hillary Clinton împreună cu promisa lansare, la 1 noiembrie, a celor 33.000 de e-mailuri şterse de personalul lui Hillary Clinton.
În aceeaşi zi, mai devreme, Internetul vuia că Julian Assange ar fi fost asasinat - din cauză că celebrul avertizor de integritate nu mai era de găsit.
Incidentul tăierii conexiunii de internet a lui Assange are loc cu doar 21 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA.
Assange s-a refugiat în Ambasada ecuadoriană din Londra începând din august 2012, după ce a fost acuzat de viol, într-un proces considerat de mulţi analişti ca fiind politic.
Război cu Clanul Clinton
Wikileaks a atras mânia Partidului Democrat după ce a început să publice emailuri ale Convenţiei Democrate care atestau frauda electorală, în sânul partidului, în defavoarea lui Bernie Sanders, care incriminau aripa Clinton.
În urma publicării emailurilor, preşedinta Convenţiei Democtrate, Debbie Wasserman Schultz, a demisionat, iar suporterii lui Sanders au fost "radicalizaţi", mulţi dintre ei refuzând să o susţină pe Clinton.
Urmări geopolitice
Consecinţele incidentului sunt, însă, mai adânci. Oficiali americani au acuzat Rusia de spargere a sistemului de emailuri democrat, în ciuda afirmaţiilor unor oficiali ai agenţiilor de informaţii, care au admis că nu exista nicio dovadă că Rusia ar fi fost autorul atacului cibernetic.
La scurt timp după publicare, un angajat al Convenţiei a fost omorât în condiţii suspecte, poliţia afirmând că motivul ar fi fost un jaf, deşi asupra victimei au fost găsiţi bani, toate cărţile de credit şi alte obiecte de valoare.
Pentru a face lucrurile şi mai bizare, câteva zile mai târziu, Julian Assange a implicat, la un post major olandez de televiziune, că victima atacului ar fi fost o sursă Wikileaks, ocazie cu care a promis să publice cele 33 de mii de emailuri pe care Hillary Clinton le avea pe serverul ei personal, în perioada în care a funcţionat ca Secretar de Stat.
Pentru dezvăluirile sale, Julian Assange a intrat în vizorul democraţilor americani. Acuzaţiile împotriva sa au culminat cu cererea, făcută la un post de televiziune în direct, de către democratul Bob Beckel, de a-l "vâna şi omorî" pe Assange.
Wikileaks a publicat o înregistrare în care Hillary Clinton se întreba dacă nu este posibil să "îl omoare cu o dronă" pe Assange. Întrebată dacă este adevărat, candidatul la preşedinţia SUA a declarat că nu-şi mai aminteşte dacă a glumit în modul respectiv.