Trump: Obama ar trebui investigat în cazul emailului privat al lui Clinton

Candidatul prezidenţial republican american, Donald Trump, susţine că preşedintele Barack Obama ar trebui să fie “investigat” pentru rolul său în scandalul legat de emailul privat al lui Hillary Clinton.
Preşedintele american Barack Obama şi miliardarul american Donald Trump.
Preşedintele american Barack Obama şi miliardarul american Donald Trump. (Captură Foto)

Trump a declarat, marţi, că liderul de la Casa Albă a ştiut despre aranjamentele făcute de Clinton în legătură cu emailul privat în timp ce aceasta ocupa funcţia de secretar de stat în perioada 2009-2013, pe când se derula primul mandat al lui Obama.

“Acesta este motivul pentru care a susţinut-o pe Hillary: nu a dorit să fie târât în scandal. Deoarece el a ştiut totul despre serverul ei privat de email, înseamnă că ar trebui să fie investigat”, a declarat Trump pentru Reuters.

Casa Albă nu a oferit niciun comentariu la adresa acuzaţiilor lui Trump, dar secretarul de presă Josh Earnest a declarat anterior, în cursul zilei de ieri, că Obama nu a ştiut unde era localizat serverul lui Clinton sau alte detalii, deşi a avut adresa ei personală de email.

Clinton a declarat că decizia de a folosi serverul privat de email – instalat în locuinţa sa din Chappaqua, New York – pentru treburile guvernamentale oficiale a fost o greşeală şi a cerut scuze pentru acest lucru.

Noi documente publicate, luna trecută, de FBI au arătat că cel puţin un oficial al Departamentului de Stat a declarat investigatorilor că a existat presiune din partea oficialilor de rang înalt ai departamentului pentru a induce în eroare publicul în ceea ce priveşte informaţiile secrete existente în emailurile gestionate de Clinton pe adresa privată înainte ca acestea să fie făcute publice.

Acest lucru a întărit acuzaţiile republicanilor că, oficiali ai administraţiei Obama au urmărit să o protejeze pe Clinton în faţa unei eventuale răspunderi penale, în condiţiile în care liderul american a declarat că a aflat despre serverul privat de email din rapoartele media.

Dar marţi, WikiLeaks, care a publicat în ultimele câteva săptămâni mai multe seturi de emailuri piratate ale taberei democrate, a scos la iveală o serie de emailuri din contul de email al managerului campaniei lui Clinton, John Podesta, care a arătat cum a reacţionat campania democrată după interviul televizat al lui Obama.

“Trebuie să facem curăţenie – el are emailuri de la ea – ei nu au menţionat state.gov.”, a scris Cheryl Mills, un consilier veteran al lui Clinton, într-un email trimis lui Podesta după ce Obama a făcut comentariile sale din 2015.

“State.gov.” este numele domeniului de Internet al Departamentului de Stat, şi prezenţa sa în adresa de email a expeditorului ar dovedi că emailul a provenit de la un cont oficial.

În luna ianuarie, Departamentul de Stat a declarat că a descoperit 18 schimburi de emailuri între Clinton şi Obama printre cele aproximativ 30.000 de emailuri legate de muncă ce au fost trimise de Clinton înapoi către departament în 2014.

Niciunul dintre acele emailuri nu au fost publicate întrucât legea protejează comunicaţiile prezidenţiale, astfel încât acestea să nu devină publice timp de mai mulţi ani.