Discuţiile lui Clinton cu Goldman Sachs scoase la iveală de WikiLeaks
alte articole
În general, candidata democrată prezidenţială Hillary Clinton a evitat să critice Wall Street atunci când a examinat cauzele şi răspunsurile la criza financiară într-o serie de discursuri plătite de către gigantul Goldman Sachs, conform unor transcrieri publicate sâmbătă de controversatul website WikiLeaks.
Campania democrată nu a contestat autenticitatea transcrierilor, dar a învinuit guvernul rus pentru furtul lor – viziune împărtăşită de administraţia Obama – şi a acuzat WikiLeaks că îl ajută pe candidatul republican rival Donald Trump.
Discursurile sale plătite de către una dintre marile companii financiare de pe Wall Street implicate în criza financiară din 2008 şi în fiasco-ul ulterior de pe piaţa imobiliarelor, au reprezentat un element important în campania fostului ei rival democrat Bernie Sanders, care a susţinut că nu se poate avea încredere în Hillary Clinton pentru reglementarea activităţii firmelor de la care aceasta a primit bani.
Clinton a refuzat în repetate rânduri să publice transcrierile dar, după dezvăluirile WikiLeaks de sâmbătă, tonul ei a fost examinat în detaliu.
Într-un discurs din octombrie 2013 pentru Goldman Sachs, ea a sugerat că trebuie făcut ceva pentru a domoli abuzurile de pe Wall Street. “Este necesar să se facă ceva, deoarece din motive politice, dacă eşti membru ales al Congresului şi oamenii din circumscripţia ta electorală îşi pierd locurile de muncă şi îşi închid afacerile şi întreaga presă susţine că este vina Wall Street-ului, nu poţi să stai liniştit şi să nu faci nimic”, a declarat Clinton, conform unei transcrieri.
Donald Trump a încercat să profite de noile scurgeri, susţinând că Hillary Clinton, în discursuri private către bănci majore în 2013 şi 2014, şi-a exprimat puncte de vedere în favoarea unui comerţ liber şi a unui mecanism prin care Wall Street să se autoreglementeze, păreri care sunt în contradicţie cu poziţiile sale publice ca şi candidat prezidenţial.
Totuşi, transcrierile şi emailurile piratate de la preşedintele campaniei democrate nu au conţinut niciun fel de “bombe informaţionale” care să demonstreze clar că Hillary Clinton a fost influenţată de contribuţiile venite din partea industriei bancare.
În ceea ce priveşte Siria, la doar câteva luni după ce a părăsit Departamentul de Stat, Clinton a declarat în timpul unei conferinţe organizate de Goldman Sachs că i-ar fi plăcut ca SUA să fi intervenit în ţara arabă cât mai pe ascuns posibil.