Procesul lui Liviu Dragnea: martorii confirmă că au falsificat semnături, la îndemnul oficialilor PSD
alte articole
Unul dintre evenimentele majore (şi aşteptate) ale anului 2014 a fost procesul vicepremierului Liviu Dragnea. Stăpân peste unul dintre cele mai bogate ministere, Ministerul Dezvoltării Regionale, şi coordonator al campaniei PSD pentru alegerile din acest an, Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului pentru demisia lui Traian Băsescu din 2012. În acelaşi dosar mai sunt acuzate alte 74 de persoane.
Liviu Dragnea nu s-a prezentat la proces. Au venit în schimb, în calitate de martori, Simona şi Marius Preduţ condamnaţi în urmă cu o lună la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare după ce şi-au recunoscut fraudele electorale. Cei doi, foşti membri ai secţiei de votare 105 din comuna Bistriţa-Nouă (Olt), le-au relatat ieri judecătorilor Curţii Supreme cum a fost plănuită fraudarea referendumului în zona lor.
Marius Preduţ a explicat că frauda a fost pusă la cale într-o sală de sport din localitatea Piatra- Olt, unde au fost prezenţi mai mulţi lideri USL locali, printre care primarul, viceprimarul şi consilierul PSD, Constantin Diţă, trimis şi el în judecată în acest dosar.
"Au fost prezenţi toţi preşedinţii secţiilor de votare. Am primit instrucţiuni, spunându-ne că cei care sunt în străinătate să fie trecuţi pe listele suplimentare. Ne-au spus că nu ni se va întâmpla nimic, pentru că toată lumea de sus este a PSD-ului", a povestit Marius Preduţ, citat de evz.ro
După şedinţa de instruire în tehnici de fraudare a referendumului, membrii secţiilor de votare au fost invitaţi la un bar de lângă primărie, unde au fost serviţi cu suc şi cu bere, pe cheltuiala primarului şi viceprimarului din Piatra Olt. Preduţ a mai declarat că ulterior, în ziua votului, pe 29 iulie, consilierul Diţă le-a adus o listă în care erau trecute datele unor persoane care erau în străinătate şi i-au asigurat din nou că nu vor fi probleme pentru că "toată lumea este pesedistă şi nu vom păţi nimic".
Când urna mobilă a fost solicitată, Marius Preduţ introducerea voturile în urnă, iar Simona completa listele suplimentare şi semna în locul "votanţilor". La sfârşitul zilei s-a ivit însă o problemă, în urnă erau mai multe voturi decât numărul persoanelor pe listele de vot. Simona Preduţ a dedus că doamna preşedinte de secţie a dispus ca cineva să semneze în numele unor persoane, pentru a se realiza o egalitate semnături-voturi.
Preduţ a povestit că nu avea şi nu are ambiţii politice şi că a intrat în povestea referendumului doar ca "să se bage în seamă", că poate va avea vreodată nevoie de vreo adeverinţă, ceva...
Instanţa a mai audiat vineri alte 30 de persoane din satul Bistriţa Nouă, de lângă Piatra-Olt. Martorii, majoritatea persoane în vârstă sau cetăţeni plecaţi din ţară la momentul referendumului din 2012 nu aveau idee cine le-a falsificat semnăturile pe listele suplimentare de vot, ştiau însă că ei nu au votat.
Reamintim că în octombrie 2013, un fost primar PSD, Nicolae Stan, afirma că Dragnea merită să se ducă la Jilava vreo 5-6 ani, căci el "a făcut toată măgăria din ţara asta la referendum". Nicolae Stan, fost primar şi tată al actualului primar din comuna Coloneşti, a pus umărul să ajute PSD-ul la referendum cu un angajament atât de mare, încât prezenţa la urne realizată la el în comună a fost de 185% din cetăţeni.
"La Coloneşti a venit DNA, n-a găsit nimic. Pe la noi trece drumul naţional şi secţia cea mare era lângă, la 10 metri, şi oamenii opreau să voteze, de aia am avut 185%. La Teleorman au votat mulţi morţi, am auzit", relata Nicolae Stan în octombrie 2013, acuzându-i de orchestrarea fraudării referendumului în Olt pe Liviu Dragnea şi pe senatorul PSD, Darius Vâlcov, fostul preşedinte al Comisiei Speciale pentru Roşia Montană.
La ora desfăşurării procesului, Liviu Dragnea ţinea o conferinţă de presă pe teme politice în Alexandria.