Probleme pentru Vladimir Putin? Oligarhii ruşi afectaţi de sancţiuni îl părăsesc unul dupa altul

Ignorând apelul de a înceta ostilităţile din estul Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin nu are probleme doar cu liderii occidentali ci şi cu unii dintre cei mai bogaţi aliaţi ai săi. Liderul de la Kremlin a reuşit performanţa de a-şi slăbi cercul interior îndepărtând-i pe majoritatea apropiaţilor săi, cu excepţia câtorva mai radicali, scrie Bloomberg.
Preşedintele rus Vladimir Putin (DAVID GOLDMAN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
25.01.2015

Ignorând apelul de a înceta ostilităţile din estul Ucrainei, preşedinţele rus Vladimir Putin nu are probleme doar cu liderii occidentali ci şi cu unii dintre cei mai bogaţi aliaţi ai săi. Liderul de la Kremlin a reuşit performanţa de a-şi slăbi cercul interior îndepărtând-i pe majoritatea apropiaţilor săi, cu excepţia câtorva mai radicali, scrie Bloomberg

Pe fondul deprecierii rublei, aliaţii bogaţi ai lui Putin şi-au intensificat opoziţia faţă de sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei, determinându-l pe acesta să-şi restrângă cercul de apropiaţi de la câteva zeci la un mic grup de oficiali din domeniul securităţii, au dezvăluit doi asociaţi mai vechi ai lui Putin pentru publicaţia citată.

Vladimir Putin devine din ce în ce mai suspicios faţă de cei care au făcut avere datorită legăturilor pe care le-au avut cu el şi care sunt acum cel mai mul afectaţi de sancţiunile impuse de Occident, susţin sursele menţionate, care au cerut să nu le fie dezvăluită identitatea din motive lesne de înţeles.

Nu mai puţin de 21 dintre cei mai influenţi oameni din Rusia au pierdut în total 61 de miliarde de dolari în 2014, un sfert din averile lor combinate, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Oameni de afaceri, cunoscuţi pentru legăturile lor apropiate cu Vladimir Putin, se află acum "la periferie", susţine Serghei Markov, un consultant politic care a ajutat la monitorizarea referendumului din Crimeea prin intermediul căruia peninsula ucraineană a fost anexată de către Rusia, în martie 2014.

Grupul central din jurul lui Vladimir Putin este condus de secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev, şeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) Nikolai Bortnikov, şeful Serviciilor de Informaţii Externe Mihail Fradkov şi ministrul Apărării Serghei Şoigu, a mai precizat Markov.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor