Ministrul rus al culturii doreşte un “Internet patriotic”


Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Ministrul rus al culturii Vladimir Medinski a cerut crearea unui “Internet patriotic” pentru a combate ideile occidentale, adăugând că cei care sunt împotriva Rusiei sunt împotriva adevărului.

Rusia are nevoie să “consolideze statul şi societatea pe baza valorilor întipărite de istoria noastră”, conform unei declaraţii publicate săptămâna aceasta pe website-ul unei societăţi de istorie militară condusă de Medinski.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi alte figuri publice şi-au pus numele pe acea declaraţie, care susţine: “Împotriva noastră – şi acest lucru înseamnă împotriva adevărului – a început un nou război fulger.”

“Avem nevoie de un curent patriotic în conştiinţa publică. Avem nevoie de filme, cărţi, expoziţii şi jocuri video moderne. Avem nevoie de un Internet patriotic, de un radio şi o televiziune patriotice”, conform declaraţiei.

Semnatarii declaraţiei, printre care se includ şi artişti precum regizorul de film Nikita Mihalkov sau generali de armată, au susţinut că apelul lor a fost declanşat de o declaraţie recentă din partea premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk care a fost “fără precedent în privinţa insolenţei şi înşelăciunii sale”.

Într-un interviu la televiziunea germană ARD în această lună, Iaţeniuk a vorbit despre o “invazie sovietică a Ucrainei, precum şi a Germaniei”. Ulterior, el a afirmat la radiodifuzorul german Deutsche Welle că s-a referit la ocupaţia sovietică a Germaniei de Est după cel de-al Doilea Război Mondial.

La Moscova, unde oficialii guvernamentali şi mass media de stat au acuzat mult timp Ucraina de faptul că este condusă de “fascişti” şi că Occidentul îi tolerează pe aceştia, interviul de la ARD a fost foarte mediatizat ca o presupusă justificare pentru temerile Rusiei.

De asemenea, televiziunea rusă de stat a publicat în weekendul trecut pe prima pagină a website-ului său titlul “Iaţeniuk a recunoscut că este un nazist”, urmat de un articol care susţinea că politicianul ucrainean s-a referit la acţiunile sovietice din timpul războiului.

Societatea ministrului rus al Culturii a reflectat această retorică prin descrierea guvernului ucrainean cu ajutorul unui termen care face referire la echipele morţii SS ale Germaniei naziste.

Interviul de la ARD a fost “primul foc de baraj lansat de Iaţeniuk şi grupul său de intervenţie (Einsatzgruppen) împotriva adevărului istoric”, conform unei declaraţii a societăţii lui Medinski.

“Nu putem ceda în faţa nepăsării Europei, unde sloganele 'Eu sunt Charlie' acoperă zgomotul focurilor de artilerie ale armatei ucrainene împotriva oraşelor paşnice din Donbass”, se mai susţine în declaraţie.

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat săptămâna trecută condoleanţele pentru cei 12 oameni ucişi de teroriştii islamişti la redacţia publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo, susţinătorii Kremlinului au acuzat Franţa şi alte naţiuni vestice că ignoră presupusele crime comise de forţele guvernului ucrainean împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Guvernele occidentale şi cel din Kiev susţin că vărsarea de sânge din estul Ucrainei se datorează faptului că Rusia a ajutat separatiştii pro-ruşi atât cu luptători, cât şi cu arme, deşi Moscova a negat aceste acuzaţii.

Pe măsura deteriorării relaţiilor Moscovei cu Occidentul datorită crizei ucrainene, oficialii ruşi au făcut tot mai multe apeluri pentru realizarea unor proiecte “patriotice” în sectorul educaţiei, mass mediei şi culturii. În acelaşi timp, ei au cerut închiderea unui număr de website-uri respectabile care au criticat politicile Moscovei.

În primăvara anului trecut, un senator rus a propus şi crearea unui Internet doar pentru Rusia a cărui accesare să fie blocată dinspre SUA sau Uniunea Europeană şi a sugerat că serviciul ar putea fi numit după popularul caracter de desene animate Ceburaşka.