Comandant american: Suportul Rusiei pentru separatiştii ucraineni s-a “dublat”

Comandantul forţelor armate americane în Europa, general-locotenentul Ben Hodges, susţine că Rusia şi-a mărit în mod substanţial suportul pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei după semnarea unui acord de încetare a focului în 5 septembrie la Minsk, conform Washington Free Beacon.
Fostul comandant al forţelor armate americane în Europa, general-locotenentul Frederick “Ben” Hodges. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.01.2015

Comandantul forţelor armate americane în Europa, general-locotenentul Frederick Ben Hodges, susţine că Rusia şi-a mărit în mod substanţial suportul pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei după semnarea unui acord de încetare a focului în 5 septembrie la Minsk, conform Washington Free Beacon.

Aflat într-o vizită în Ucraina, Hodges a menţionat că, în comparaţie cu echipamentul rusesc folosit de separatişti înainte de acordul din Minsk, această cantitate de arme s-a dublat începând cu luna decembrie, fiind de ordinul sutelor.

Hodges a declarat că Rusia trimite în estul Ucrainei piese de artilerie şi drone de supraveghere pentru a-i ajuta pe rebelii separatişti pro-ruşi la colectarea de informaţii.

“Acelea nu sunt genul de lucruri pe care le găseşti la o miliţie. Cu siguranţă ele provin de la o forţă militară modernă venită din Rusia”, a afirmat comandantul.

Mai mult, miercuri, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a acuzat Rusia că a trimis 9.000 de soldaţi pentru a-i susţine pe rebelii separatişti din estul Ucrainei, conform Reuters.

În plus, guvernul ucrainean a recunoscut joi că a cedat rebelilor aeroportul din Doneţk, scena unor lupte grele în lunile recente.

De asemenea, Casa Albă a refuzat până acum să onoreze cererea lui Poroşenko pentru ajutor letal în lupta contra separatiştilor.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a fentat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine secesioniştii din est şi să anexeze Crimeea in martie 2014, lucru care i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia a ajutat separatiştii din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent peste 4.800 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor