Pocora: Guvernul Ponta face un cadou electoral baronilor locali - sistemul energetic

Cristina Pocora
Cristina Pocora (Epoch Times România)

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Cristina Pocora, avertizează luni seară că Guvernul Ponta 3 face „un cadou electoral baronilor locali” prin introducerea unui amendament care permite transferul către autorităţile locale a pachetelor de acţiuni de la societăţile aflate în portofoliul Departamentului pentru Energie.

În amendamentul care introduce un domeniu în plus pentru emiterea ordonanţelor în vacanţa parlamentară prevede „reglementări privind transferul fără plată al unor pachete de acţiuni din proprietatea Statului Român şi din administrarea Ministerului Economiei prin Departamentul pentru Energie, în proprietatea privată a unor unităţi administrativ-teritoriale”.

„Guvernul Ponta pregăteşte terenul pentru a-şi mobiliza baronii locali în perspectiva campaniei pentru alegerile prezidenţiale din toamnă.
Printr-un amendament introdus în ultimul moment în legea privind abilitatea Executivului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, guvernul şi-a creat pârghiile pentru a transfera, cu titlu gratuit, către autorităţile locale pachete de acţiuni de la societăţile aflate în portofoliul Departamentului pentru Energie. Concret, printr-o simplă decizie a Guvernului vor putea fi cedate acţiuni, de la 1% până la 100%, de la toate societăţile energetice către autorităţile locale, totul cu titlu gratuit”, a remarcat Pocora.

În opinia deputatului liberal, punerea în practică a unei astfel de măsuri va face ca baronii locali, primari sau şefi de Consilii Judeţene, să aibă putere de decizie în cadrul societăţilor respective, să-şi numească oameni în Consiliul de Administraţie şi, implicit, să poată controla mai uşor licitaţiile. Mai mult, Pocora a explicat că dacă respectiva companie este pe profit, consiliul local sau consiliul judeţean care va primi un pachet de acţiuni va putea, să îşi mărească bugetul din profitul societăţii.

„Este încă o lovitură dată sistemului energetic pentru că amendamentul este neclar şi periculos. Acest demers al Cabinetului ‪‎Ponta‬ are un pronunţat caracter electoral, atât timp cât nu ştim cu exactitate ce se ascunde în spatele lui. Mai mult, amendamentul ridică şi probleme de neconstituţionalitate pentru că regimul proprietăţii se stabileşte prin lege inclusiv în cazul proprietăţii publice. Sistemul energetic este conceput ca un lanţ de producţie, distribuţie, transport şi furnizare. El a fost gândit ca un complex care funcţionează integrat, nu se poate debranşa din sistem o termocentrală, de exemplu, pentru nişte interese meschine, strict electorale”, a subliniat Cristina Pocora.

Purtătorul de cuvânt al PNL afirmă că este condamnabil modul în care Guvernul Ponta 3 doreşte, în mod strict politic, să rupă acest lanţ pentru a mulţumi baronii locali în an electoral. Datorită unei mobilizări puternice a Opoziţiei, precum şi printr-un absenteism masiv al deputaţilor Puterii, parlamentarii ‪PNL‬ au reuşit, săptămâna trecută, să retrimită la Comisia juridică Proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe care include şi acest amendament.

„Este evident că Guvernul condus de victor Ponta nu guvernează România, ci preferă să se ocupe de cu totul alte chestiuni, de jocuri politice care nu au nimic în comun cu interesele românilor şi cu un act de guvernare responsabil. Parlamentarii Partidului Naţional Liberal vor participa activ la dezbaterile pe marginea Proiectului de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe în Comisia juridică, mobilizându-se pentru a opri Guvernul Ponta 3 din a promova acest proiect şi de a limita domeniile strict la cele care vizează interesul public şi nu pe cel din interiorul coaliţiei de guvernare”, a anunţat Cristina Pocora.