Principalul furnizor de legume şi fructe al marilor lanţuri de magazine, reţea infracţională specializată în evaziune fiscală

Principalul furnizor de legume şi fructe al marilor lanţuri de magazine a fraudat statul cu peste 24 milioane de euro din 2012 şi până în prezent, prin neplata TVA.
. (Orlando Sierra / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
12.07.2014

Principalul furnizor de legume şi fructe al marilor lanţuri de magazine (Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image) a fraudat statul cu peste 24 milioane de euro din 2012 şi până în prezent, prin neplata TVA.

Conform Mediafax, începând cu ianuarie 2014, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au analizat şi monitorizat activitatea comercială a 62 de firme, care au realizat importuri şi achiziţii intracomunitare de legume şi fructe din ianuarie 2012 până în prezent, descoperind o reţea infracţională care a adus statului un prejudiciu de peste 24 de milioane de euro prin neplata TVA.
Reţeaua, condusă de un grup restrâns de persoane de origine turcă, funcţiona pe două paliere distincte, potrivit DGAF.

Un prim palier era constituit din 58 de firme fantomă, înfiinţate pe numele unor cetăţeni români cu situaţie materială dificilă, precum şi al unor arabi refugiaţi din zonele de conflict, care primeau între 100 şi 200 de lei pentru fiecare firmă.

Respectivele firme, care fie nu declarau obligaţiile fiscale, fie refuzau să îşi plătească taxele, intrând in insolvenţă, erau practic falşi furnizori pentru firmele din cel de al doilea eşalon, care vindeau fructe şi legume către marile reţele de magazine.

În cazul achiziţiilor intracomunitare, TVA-ul aferent se înregistra cu taxare inversă, urmând să fie colectat la vânzarea produselor, iar sustragerea de la achitare se realiza prin înregistrarea de achiziţii cu TVA deductibil de la firmele tip "fantomă" interpuse pe lanţul de comercializare. În cazul importurilor, obligaţiile fiscale erau preluate de firmele de tip "fantomă", în timp ce societăţile de pe cel de-al doilea palier solicitau compensarea debitelor fiscale.

Astfel, prin aceste mecanisme de fraudă, sumele încasate la bugetul de stat reprezentând TVA, în principal, şi impozit pe profit au fost foarte mici în comparaţie cu volumul achiziţiilor intracomunitare sau cu volumul importurilor efectuate. Valoarea livrărilor către retail-eri înregistrată în ultimul an, de exemplu, a fost de cca 100 milioane de euro pentru care nu numai că statul a fost privat de TVA, ba chiar firmele din reţeaua infracţională figurau cu TVA de recuperat.

După ce inspectorii DGAF au anunţat Poliţia, ofiţerii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate şi procurorii DIICOT au organizat, miercuri, 46 de percheziţii şi au ridicat 28 de persoane. 12 dintre acestea au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

De asemenea, poliţiştii au sechestrat zece maşini de lux, în jur 500 de tone de fructe şi legume şi echivalentul în lei şi valută a peste 330.000 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor