PSD, prietenul marilor latifundiari
alte articole
Cei care au urmărit odiseea comisiei Nana şi anchetele parlamentare privind vastele latifundii cumpărate de fiica lui Traian Băsescu în Călăraşi (299 de hectare în comuna Nana) îşi amintesc că printre cei ce au înfierat cel mai tare "oneroasa" achiziţie, făcută în baza unui credit la CEC, a fost socrul premierului Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu.
Citând o investigaţie România Liberă realizată acum ceva timp, B1 reaminteşte că Ilie Sârbu este unul dintre cei care au sprijinit afacerile controversatului Culiţă Tărâţă, afacerist care probabil neavând "pile" la CE nu a cumpărat pământ, ci, mai pragmatic, a luat în arendă de la stat Insula Mare a Brăilei, respectiva afacere cauzând în timp României un prejudiciu estimat la circa 50 de milioane de euro.
România Liberă, care deţine procesul-verbal al şedinţei Consiliului de Administraţie (CA) al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) din 27 august 2001, când s-a hotărât arendarea Insulei Mari a Brăilei în favoarea lui Culiţă Tărâţă pe o perioadă de 20 de ani, a relatat că Ilie Sârbu, la vremea respectivă ministru PSD, a luat parte la şedinţa în care s-a decis ca deputatul (pe atunci) PSD Culiţă Tărâţă să primească în arendă Insula Mare a Brăilei (60.000 ha de teren).
În cadrul respectivei şedinţe, Sârbu a participat doar la primul punct al ordinei de zi, şi anume necesitatea arendării rapide a insulei. După ce preşedintele ADS a citit o notă în care propunea arendarea în favoarea firmei lui Culiţă Tărâţă, Sârbu le-a cerut membrilor Consiliului de Administraţie al ADS să ia rapid hotărârea de arendare pentru "exploatarea eficientă a solului în vederea obţinerii de producţii agricole pe măsura condiţiilor existente în această zonă", după care a părăsit şedinţa, deoarece "timpul nu i-a permis". Doar o zi mai târziu, ADS a şi semnat contractul cu firma lui Culiţă, TCE 3 Brazi.
Desigur, Sârbu a negat că ar fi avut vreun "merit" în faptul că Tărâţă a ajuns stăpân peste vastele suprafeţe de teren. "Eu nici nu vedeam hotărârile şi deciziile pe care le lua CA al ADS. Aşa era legea, aşa făceam. Erau suverani. Ministrul şi ministerul nu se implicau", a afirmat Sârbu.
PSD face, poporul trage
Decizia de arendare directă şi rapidă prin negociere directă cu firma lui Tărâţă s-a luat după oprirea licitaţiei pentru care se făcuse, de altfel, publicitate.
Ilie Sârbu, la vremea respectivă ministru PSD, a luat parte la şedinţa în care s-a decis ca deputatul (pe atunci) PSD Culiţă Tărâţă să primească în arendă Insula Mare a Brăilei
Culiţă Tărâţă a preluat terenul beneficiind de investiţiile făcute de firma REEN Import-Export, care exploata atunci Insula Mare a Brăilei în baza unui contract de asociere cu statul. După şapte ani de judecată, REEN Import-Export a câştigat procesul, iar statul este obligat să-i plătească despăgubiri de 270 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care beneficiarul investiţiilor a fost, de fapt, Tărâţă.
De-a lungul timpului, s-a încercat în repetate rânduri evacuarea lui Culiţă Tărâţă din Insula Mare a Brailei pe motiv că acel contract de arendă este nul, deoarece nu a fost înscris în registrul special al Consiliului Local, conform legii. Tărâţă a obţinut anularea evacuării printr-o sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti care nu a ţinut cont de decizia Curţii Constituţionale.
În 2005, după schimbarea Guvernului Năstase, procurorii DNA au deschis o anchetă în acest caz, ca urmare a unui raport de control al Ministerului Agriculturii. Documentul viza subvenţii ilegale, diminuarea ilicită a suprafeţelor şi a redevenţei cuvenite statului, încasări ilegale de TVA şi subvenţii în baza unor acte false. Din expertizele DNA a rezultat că prejudiciul total depăşeşte 50 de milioane de euro.
Informaţiile despre Ilie Sârbu şi latifundiile lui Culiţă Tărâţă au fost scoase din nou la lumină pe fundalul recentelor dezvăluiri despre latifundiile închiriate de Dan Voiculescu de la acelaşi ADS, în schimbul unor redevenţe infime. Mass-media lui Dan Voiculescu şi în special Antena 3 au fost cele care au stârnit scandalul mediatic legat de terenul cumpărat de fiica lui Băsescu în Călăraşi.