Evaziune fiscală de 68 de milioane de euro la clinici medicale

(LOIC VENANCE / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
04.07.2014

Poliţiştii efectuează percheziţii la zeci de clinici unde există suspiciuni de evaziune fiscală şi spălare de bani prin rambursări ilegale de TVA prin firme fantomă.

Prejudiciul cauzat statului este estimat la 68 de milioane de euro, conform unor surse oficiale citate de mediafax.

Percheziţiile au loc la 76 de adrese din Bucureşti şi alte şase judeţe, urmând să fie puse în executare tot atâtea mandate de aducere, dintre care 13 în Bucureşti şi restul în judeţele Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ialomiţa.

Ancheta în acest caz vizează infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, existând suspiciuni că respectivele clinici ar fi înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive, prin intermediul unor firme fantomă şi ar fi încasat din rambursări ilegale de TVA, estimate la 68 de milioane de euro.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru Mediafax, că percheziţiile sunt făcute la zeci de clinici Medas, ancheta vizând achiziţii de aparatură şi produse şi medicale.

Acţiunea este susţinută de Direcţia Generală Antifraudă şi a fost făcută cu sprijinul informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Acesta este cel de al treilea potenţial mare dosar de corupţie din acest an în domeniul medical, după operaţiile estetice ilegale efectuate la Spitalul de Arşi din Capitală, operaţii ulterior decontate de stat şi după scandalul reţetelor false de la Fundeni, care vizează şi lanţul de farmacii Reţeta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor