Centrul Medical MEDAS, anchetat pentru evaziune, a încheiat protocol cu Patriarhia

(Lewis Whyld- WPA Pool / Getty Images)

Clinicile MEDAS, care sunt printre primele cinci firme de servicii medicale private sunt în atenţia organelor judiciare fiind suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. De-a lungul timpului, MEDAS a avut şi o serie de contracte cu instituţii publice importante, printre care cu Patriarhia Română.

În ziua de 22 mai 2012, Centrul Medical MEDAS a încheiat cu Patriarhia un protocol de colaborare pentru prestarea de servicii medicale specializate. Conform protocolului, MEDAS urma să asigure personalului clerical şi neclerical din cadrul Administraţiei Patriarhale servicii medicale clinice şi paraclinice gratuite, urmând ca serviciile să fie decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. MEDAS a încheiat un protocol similar şi cu Arhiepiscopia Bucureştilor, pe 19 decembrie 2011, pentru asigurarea de servicii medicale gratuite personalului clerical şi monahal, precum şi beneficiarilor din centrele de îngrijiri paliative şi din aşezămintele medico-sociale ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, conform Realitatea.

La sediile MEDAS din Capitală şi şase judeţe, procurorii şi poliţiştii bucureşteni au efectuat, vineri, 76 de percheziţii.

Potrivit anchetatorilor, patronii clinicilor MEDAS, soţii Simona Ateia şi Abd Halal Ateia, precum şi alte nouă persoane suspecte, au construit un circuit de operaţiuni comerciale nereale prin care au obţinut rambursări de TVA. Aceştia ar fi cumpărat aparatură medicală şi terenuri pe care le vindeau la preţuri de zeci sau sute de ori mai mari, cu ajutorul unor firme fantomă, deducând apoi TVA-ul colectat din vânzarea succesivă.

Prejudiciul produs bugetului de stat din rambursări ilicite de TVA a fost estimat la aproximativ 162 de milioane de lei, în timp ce prejudiciul produs bugetului de stat prin înregistrarea în contabilitate a unor achiziţii fictive s-ar fi ridicat la circa 160 de milioane de lei.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis ca cele 13 persoane implicate în dosarul de evaziune fiscală de la clinicile MEDAS să fie cercetate în libertate, sub control judiciar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne