Iniţiativă legislativă: Infractorii ar putea fugi din ţară fără a putea fi opriţi

Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu propune modificarea Codului de Procedură Penală. Invocând necesitatea dinamizării procesului de redactare a hotărârilor judecătoreşti definitive din domeniul penal, Vochiţoiu, ex-PSD propune că hotărârile instanţelor să devină executorii numai după redactarea lor.
Parlamentul României, Şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor reunită pentru votul de investire a noului guvern Ponta 3 (Epoch Times România)
Loredana Diacu
26.06.2014

Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu propune modificarea Codului de Procedură Penală. Invocând necesitatea dinamizării procesului de redactare a hotărârilor judecătoreşti definitive din domeniul penal, Vochiţoiu (ex-PSD) propune ca hotărârile instanţelor să devină executorii numai după redactarea lor.

Practic, conform experţilor consultaţi de Hotnews, "iniţiativa legislativă deschide o portiţă de fugă infractorilor cu o condamnare definitivă", care, între momentul pronunţării condamnării şi momentul motivării deciziei, pot părăsi liniştiţi ţara, fără ca autorităţile legale să aibă vreun temei legal pentru a-i opri.

Senatorul Vochiţoiu şi-a depus proiectul legislativ la Senat în data de 25 mai. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală ar avea drept scop, conform lui Vochiţoiu, "o dinamizare a procesului de redactare şi motivare a hotărârilor judecătoreşti definitive din domeniul penal".

Vochiţoiu invocă situaţii "paradoxale" în care motivările instanţei sunt redactate "şi la un an de zile de la momentul pronunţării hotărârii", persoanele condamnate fiind astfel "private de dreptul de a parcurge căile extraordinare de atac, de a se adresa CEDO sau de a întocmi o cerere de graţiere fundamentată".

Potrivit experţilor consultaţi de hotnews.ro, proiectul de lege este făcut "special pentru şmecheri", deoarece sunt puţine cazurile cu miniştri, parlamentari sau primari arestaţi în momentul pronunţării sentinţei. Conform proiectului de lege, hotărârile de condamnare definitive se pun în executare înainte de motivare doar în cazul celor aflaţi în arest preventiv, în restul cazurilor, trebuie aşteptată redactarea motivării pentru ca hotărârea să fie pusă în executare.

Proiectul lui Vochiţoiu, dacă va fi adoptat, le va aduce condamnaţilor un beneficiu suplimentar. Aceştia vor putea continuă să rămână liniştiţi în funcţiile publice pe care le deţin, deşi sunt infractori.

Mai mult, între momentul pronunţării condamnării definitive şi cel al motivării sentinţei, condamnatul poate părăsi ţara fără a avea posibilitatea de a fi oprit, căci procurorii, poliţia şi serviciile de informaţii nu mai au atribuţii într-un dosar după pronunţarea sentinţei. De asemenea, proiectul legislativ pune în pericol şi recuperarea integrală a prejudiciului, dându-le condamnaţilor timpul ca între pronunţarea sentinţei şi motivarea ei să-şi transfere averea pe alte nume.

"Ne putem lua adio de la imaginile cu demnitari care intră în puşcărie după pronunţarea condamnării. Dacă acest proiect de lege va trece, actul de justiţie va fi lăsat fără eficienţă. Vom arăta că o ţară bananieră", au mai afirmat specialiştii consultaţi, care au mai explicat că, având în vedere încărcătura mare de dosare din instanţe, este imposibil ca motivările să fie redactate mai devreme de câteva săptămâni sau chiar luni de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor