Principalele exagerări din cultul personalităţii construit de Kim Jong-Il
O dată cu moartea lui Kim Jong-Il dispare unul dintre liderii cu un cult al personalităţii împins la extrem, care a încercat să îşi construiască o imagine de zeu, bazată pe legende incredibile.
Astfel, în manualele şcolare nord-coreene scrie, de exemplu, că naşterea lui Kim Jong-Il a fost un eveniment marcat de fenomene supranaturale. El s-ar fi născut într-o cabană de bârne, la o bază secretă de pe muntele sacru Paekdu. Naşterea sa a marcat apariţia încă unei stele pe cer şi ar fi permis venirea primăverii. Mai mult, naşterea copilului divin ar fi fost întâmpinată de natură cu un curcubeu dublu şi cu un aisberg vorbitor.
Potrivit analiştilor, însă, locul său de naştere ar fi mai degrabă Uniunea Sovietică, unde tatăl său se antrena alături de alţi exilaţi coreeni.
În 2006, Kim Jong-Il a auzit vorbindu-se de Karl Szmolinsky, un german care creştea iepuri gigant. Liderul nord-coreean vede în aceasta mijlocul ideal pentru a pune capăt foametei cu care se confruntă populaţia. Astfel, îl invită pe crescător în ţara comunistă şi îi promite ca va construi o fermă de creştere a acestei rase de iepuri la Phenian. În prealabil, el cumpără 12 animale de la Szmolinsky, cu 100 de euro bucata, şi îi promite că îi va ţine într-o grădină zoologică din capitală timp de câteva luni şi că germanul va putea veni la scurt timp după aceea pentru a pune pe picioare o fermă.
Cinci sau şase luni mai târziu, Phenianul îl informează pe Szmolinsky de anularea proiectului. Deşi motivul nu a fost anunţat oficial, crescătorul de iepuri crede că Kim nu a rezistat tentaţiei şi a mâncat iepuri cu ocazia zilei sale de naştere.
Tot potrivit manualelor nord-coreene, Kim Jong-Il, un supraom, nu defechează şi nici nu urinează. Ceea ce înseamnă că fostul lider nord-coreean a murit fără să fi tras vreodată apa, scrie portalul 7sur7.
Kim Jong-Il se distingea şi în sport, în special la golf, unde era, evident, cel mai bun jucător din lume.
Astfel el a parcurs 11 găuri în prima rundă a primei partide de golf pe care a jucat-o. Mai mult chiar, în 1994 a reuşit să parcurgă cinci găuri cu o singură bilă.
În 1989, înainte de Festivalul mondial al tineretului şi studenţilor, organizat la Phenian, puterea a strâns toate persoanele cu handicap din capitală. După aceea, a distribuit pliante în care erau lăudate meritele unui supermedicament, care vindecă orice boală în timp record.
De asemenea, regimul a deportat toţi cetăţenii mici de înălţime pe insule nelocuite, în speranţa de a curăţa ţara de "gene imperfecte".
Kim Jong-Il a decis şi închiderea rudelor persoanelor condamnate pentru diferite infracţiuni, fiind convins că gena infracţionalităţii se transmite pe parcursul a trei generaţii.
Temându-se de călătoria cu avionul, "generalul iubit" se deplasa numai cu un tren blindat, adică exact acela în care a murit.
Mare iubitor de coniac, Kim Jong-Il era unul dintre cei mai importanţi clienţi ai mărcii Hennessy. El cheltuia până la 850.000 de dolari pe an pentru băutura sa preferată.
Kim Jong-Il avea gusturi rafinate şi mânca cel mai bun orez din lume. Un grup de femei avea sarcina specială de a alege unul câte unul boabele de orez destinate 'Conducătorului multiubit', care trebuiau să fie identice, să aibă aceeaşi culoare şi aceeaşi formă. Boabele de orez erau pregătite în apă din izvorul său personal, încălzită numai cu lemne de pe Muntele Paetku.
Liderul nord-coreean spunea că el a inventat hamburgerul. În anul 2000, Kim Jong-Il a avut o idee genială, pentru a asigura studenţilor o hrană sănătoasă şi ieftină: un fel de sandvici cu carne şi cu cartofi prăjiţi, produs industrial. Numele noului produs, "gogigyeopbbang", se traduce prin "carne între două felii de pâine".
În 1978, Kim Jong-Il l-a răpit pe regizorul sud-coreean Shin Sang-Ok, pe care l-a ţinut prizonier împreună cu soţia sa timp de opt ani. El a vrut să îl oblige să facă filme prin care să glorifice regimul. Una dintre cele mai nebuneşti producţii a fost, fără îndoială, adaptarea din 1985 a Godzilla, intitulată Pulgasari, o versiune socialistă fantasmagorică ce demonstra superioritatea regimului comunist în faţa dezvoltării capitaliste, bazate pe anarhie, relatează 7sur7.
Shin Sang-Ok a reuşit să fugă în 1986, la o convenţie organizată la Viena, şi a cerut azil politic în SUA.
Ulterior, Kim Jong-Il a ordonat ministrului culturii să se concentreze pe realizarea de desene animate.
Kijong-Dong este un sat construit în anii '50 de tatăl lui Kim Jong-Il, în apropiere de frontiera cu Coreea de Sud. Proiectul avea ca scop să demonstreze ţării vecine superioritatea regimului de la Phenian.
Acest "sat al păcii", funcţionează ca unul real, dar nu are locuitori. Supranumit de sud-coreeni "sat al propagandei", el are numai clădiri goale şi fără ferestre. În centru se află un stâlp cu înălţimea de 160 de metri, de care flutură cel mai mare drapel din lume.