Primele imagini cu 4k ale epavei Titanicului [video]

Coroziunea salină, bacteriile care "mănâncă" metale şi acţiunea curenţilor au avut un impact puternic asupra pachebotului RMS Titanic
Epava pachebotului RMS Titanic (screenshot tramite video Youtube)
Mioara Stoica
23.08.2019

Au apărut primele imagini ale pachebotului RMS Titanic cu rezoluţie 4K. Pentru prima dată în 14 ani, un submersibil a ajuns pe fundul Oceanului Atlantic de Nord, la 3.810 metri adâncime, într-o expediţie efectuată la începutul lunii august.

O renumită echipă de exploratori, condusă de Victor Vescovo, a inspectat rămăşiţele pachebotului Titanic - aflat pe fundul oceanului - timp de opt zile şi a surprins resturile epavei aşa cum nu s-a mai întâmplat niciodată până în prezent.

Nava continuă să se deterioreze în timp

Potrivit experţilor, nava a devenit vulnerabilă la vârtejurile apei, fiind supusă unor curenţi marini în continuă schimbare. Coroziunea salină, bacteriile care se hrănesc cu metale şi acţiunea curenţilor au un impact puternic asupra stării transatlanticului.

Istoricul Parks Stephenson, care a cercetat pachebotul RMS Titanic, a afirmat că cea mai deteriorată zonă este partea tribordului în care se aflau camerele căpitanului. “Cada căpitanului este una dintre imaginile preferate ale pasionaţilor Titanicului, iar aceasta nu mai există. Toată această parte a fost distrusă, iar deteriorarea continuă să avansesze”, a avertizat el.

Materialul video obţinut va ajuta la evaluarea stării actuale a navei şi la proiectarea viitorului acesteia. De asemenea, va permite vizualizarea întregii structuri folosind tehnologia realităţii augmentate şi tehnologia realităţii virtuale, datorită producţiei de modele 3D extrem de exacte. Rezultatele complete ale misiunii vor fi publicate ulterior într-un documentar.

RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume la data plecării în prima sa călătorie din Southampton, Anglia, cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg şi s-a scufundat la ora 2:20 în dimineaţa următoare. În urma naufragiului şi-au pierdut viaţa 1514 persoane din 2228, în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

Titanicul a fost proiectat de unii dintre cei mai experimentaţi ingineri şi a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare şoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranţă superioare, Titanicul s-a scufundat şi, faptul că s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale, a dat o notă ironică tragediei. Nebunia din media legată de faimoasele victime ale Titanicului, legendele despre scufundare, schimbările efectuate în legislaţia maritimă şi descoperirea epavei au stârnit un interes enorm din partea publicului larg asupra subiectului.

În aprilie 2012 s-au împlinit 100 de ani de la scufundarea navei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor