Prima rundă de consultări cu privire la ordinea de zi a asocierii RM-UE se desfăşoară la Chişinău

(photos.com)
Tatiana Chiriac
16.01.2014

Prima rundă de consultări cu privire la ordinea de zi a asocierii Republica Moldova-Uniunea Europeană are loc joi, la Chişinău. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul acestei runde, delegaţia Moldovei va fi condusă de viceministrul Iulian Groza, iar cea europeană de şeful Departamentului pentru ţările "Parteneriatului Estic" din cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Dirk Schuebel.

Participanţii la consultări examinează cursul dialogului politic, reformelor, precum şi cooperarea în privinţa politicii externe, justiţiei, economiei şi subiectele libertăţii şi securităţii. Următoarea rundă de consultări va avea loc în februarie, scrie ”Infotag”. Scopul acestora este de a finisa negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană în toamna 2014.

Negocierile între UE şi Republica Moldova cu privire la ordinea de zi a asocierii au început pe 19 decembrie 2013.

Precizăm că potrivit unui proiect aprobat miercuri de către Guvern, Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova 21 mil. euro pentru realizarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, a declarat în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri, că acordul prevede acordarea unui ajutor pentru consolidarea ordinii publice, sporirea securităţii la frontieră şi consolidarea procesului de administrare a migraţiei.

În linii generale, acordul are drept scop sporirea mobilităţii cetăţenilor Republicii Moldova, asigurarea ordinii publice şi securităţii, precum şi consolidarea statului de drept în conformitate cu standardele UE. Acordul va fi semnat până la finele lunii ianuarie.

Tot miercuri, guvernul a aprobat proiectul hotărârii pentru iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului de finanţare între Moldova şi UE, în urma căruia Moldova va primi un grant de 25 mil. de euro pentru susţinerea învăţământului vocaţional-tehnic.

Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a declarat la şedinţa guvernului că banii vor fi folosiţi în special pentru investiţii în cele mai bune instituţii de învăţământ vocaţional-tehnic. Pe parcursul acestui an, Ministerul Educaţiei va demara un proces de analiză a gradului în care instituţiile din acest domeniu corespund necesităţilor pieţii.

Suportul bugetar acordat de UE va contribui inclusiv şi la crearea a 10 Centre de Excelenţă specializate în diverse domenii ale economiei naţionale. Cei 25 de mil. de euro vor fi debursaţi în trei tranşe, timp de trei ani începând cu 2015.

În luna noiembrie Republica Molddova a parafat în cadrul summitului de la Vilnius Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor