2014 un an esenţial pentru viitorul european al Moldovei

(photos.com)

"Anul 2014 este unul de mare responsabilitate pentru viitorul european al Republici Moldova", a declarat miercuri, în debutul primei şedinţe de guvern din acest an, premierul Iurie Leancă, care a menţionat că anul va fi unul complex şi va permite "proiectarea dezvoltării ulterioare a ţării".

"Acest an va fi unul decisiv pentru viitorul european al Republicii Moldova, când se aşteaptă semnarea Acordului de Asociere cu UE. În acest sens, solicit să avem o comunicare mai intensă în cadrul tuturor structurilor guvernamentale, inclusiv să organizăm mai multe şedinţe tematice, care în 2013 şi-au demonstrat utilitatea. În cadrul acestora, trebuie să discutăm detaliat problemele ce ţin de dezvoltarea economică şi socială a ţării", a spus şeful guvernului, îndemnând membrii Cabinetului de miniştri să dea dovadă de mai multă deschidere în relaţiile cu UE.

Premierul a spus că în dimineaţa zilei de miercuri a avut o întrevedere cu misiunea FMI, care şi-a început activitatea la Chişinău. În acest sens Leancă a evidenţiat că: "A fost interesant să aflăm opinia partenerilor de dezvoltare despre creşterea economică spectaculoasă obţinută în anul 2013. Trebuie să precizăm că experţii FMI au constat că această creştere s-a bazat nu doar pe succesele din agricultură sau că baza de comparaţie a fost joasă, având în vedere pierderile înregistrate în 2012 în sectorul agricol. Potrivit FMI, creşterea obţinută în 2013 se explică şi prin politicile economice şi sociale promovate de guvernare începând cu anul 2009 care şi-au demonstrat rezultatele. Acum, trebuie să creăm condiţii pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei”.

Totodată, şeful cabinetului de miniştri a precizat că succesele care vor fi obţinute în 2014 depind de felul în care autorităţile îşi vor stabili priorităţile dar şi cum le vor realiza.

Premierul a mai solicitat ca membrii guvernului şi conducătorii diferitor instituţii guvernamentale să intensifice comunicarea cu autorităţile publice locale pentru "a explica cetăţenilor sensul Acordului de Asociere şi cel de Liber Schimb".

"Aflându-mă ieri la Taraclia am constatat că cetăţenii nu cunosc prea multe despre aceste documente importante. Mai mult, oamenii au abordări denaturate despre aceste acorduri. Vă rog să asiguraţi o comunicare eficientă în acest sens. În caz contrar, ajungem în situaţia în care autorităţile locale organizează referendumuri consultative", a spus premierul.

Iurie Leancă a mai menţionat că pentru anul curent este necesar să fie redusă durata deplasărilor membrilor guvernului în scop de serviciu spunând: "De asemenea, solicit micşorarea numărului de zile pentru deplasare. Nu voi mai accepta deplasări de 5-6 zile. Lipsa conducătorilor unor instituţii, pe parcurs de o săptămână, influenţează negativ activitatea instituţiilor respective".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe