Igor Corman - Declaraţiile despre unirea cu România dăunează spiritului european al Moldovei

Igor Corman, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova.
Igor Corman, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova. (Epoch Times România)

Declaraţia mişcării unioniste despre faptul că Moldova poate să se unească cu România dăunează spiritului european al Republicii Moldova. O astfel de opinie a enunţat preşedintele parlamentului, Igor Corman, marţi, în cadrul unui briefing.

Speakerul a recunoscut că România este un partener important al Moldovei şi "declaraţiile continue ale preşedintelui României, Traian Băsescu, cu privire la necesitatea unirii celor două ţări nu umbresc, în linii generale, relaţiile între Moldova şi România, însă sunt inoportune". "Nu prevăd nimic bun şi au un caracter strict electoral, deoarece în România, în timpul apropiat, vor avea loc alegerile prezidenţiale. Declaraţiile lui Băsescu nu se încadrează în limitele bunului simţ, deoarece oamenii trasează paralele între cursul proeuropean al Moldovei şi proiectul preşedintelui României", a spus speakerul.

Potrivit spuselor sale, "pe ordinea de zi a Moldovei este un singur proiect - consolidarea statalităţii şi modernizarea ţării conform modelului european".

De asemenea, speakerul a apreciat declaraţiile vicepremierului rus, Dmitri Kozak, cu privire la faptul că Rusia ar putea introduce regim de vize pentru ţările, care "furnizează" migranţi. "Astfel de acţiuni nu vor fi în beneficiul nimănui. Colaborarea cu CSI este avantajoasă tuturor părţilor, folosim Acordul de Liber Schimb, iar libera circulaţie este o componentă de bază pentru dezvoltarea relaţiilor economice. Nu vreau să cred că Moscova cu adevărat discută o astfel de variantă de evoluare a situaţiei", a spus Corman. Preşedintele parlamentului este convins că "astfel de măsuri sunt dreptul oricărei ţări, care doreşte să se protejeze de migranţi, dar regimul de vize nu este un soluţie, cu atât mai mult că Rusia însuşi duce negocieri de liberalizare a regimului de vize cu UE".