FMI încearcă să restabilească relaţiile cu Republica Moldova

(photos.com)

Scopul actualei misiuni a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care îşi începe miercuri activitatea la Chişinău, este de a restabili relaţiile de colaborare cu Republica Moldova, afirmă fostul ministru al Finanţelor, Mihai Manole.

Fostul ministrul a menţionat că în acest scop guvernul a creat deja o echipă de negociatori care să poarte discuţii cu FMI în vederea stabilirii acţiunilor pentru o viitoare colaborare.

"Neînţelegerile anterioare dintre autorităţi şi FMI, legate de lipsa unui guvern funcţional, au dus la faptul că Moldova nu a obţinut ultima tranşă de $77 mil. stipulată în acordul precedent. Respectiv, situaţia cere o analiză suplimentară a lucrurilor", a spus Manole.

De asemenea, el consideră că, discuţiile dintre autorităţi şi FMI se vor axa, în special, pe chestiunile legate de plafonarea taxelor locale, impozitarea veniturilor, modificarea Codului Fiscal, problemele administrării publice locale.

"În eventualitatea semnării unui nou acord de colaborare sau a unei anexe la precedentul acord, în document va fi inclusă viziunea comună a guvernului şi FMI în privinţa acestor probleme. Tema pentru acasă, însă, continuă să rămână problemele economice, care, în pofida tuturor eforturilor autorităţilor, rămân cele mai stringente. Parlamentul a decis revenirea la TVA de 8% în agricultură. Eu, însă, consider că FMI va proceda corect dacă va insista ca TVA-ul să fie majorat din nou până la 20%. Asta pentru că în procesul de susţinere şi dezvoltare a agriculturii accentul trebuie pus nu pe micşorarea cotei TVA, dar pe majorarea subvenţiilor. Cel puţin aceasta este practica UE, spre care noi tindem. Posibilităţile de subvenţionare a agriculturii în Republica Moldova sunt de ordinul miliardelor de lei. Trebuie doar ca aceste surse să fie identificate", precizează economistul.

Reamintim că, guvernul a aprobat componenţa grupului de negociatori care vor demara procesul de negocieri al noului Memorandum cu privire la politicile economice şi financiare între guvern şi FMI. Din grupul de negociatori fac parte: vicepremierul Valeriu Lazăr, secretarul general al guvernului, Victor Bodiu, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu.

Ultimul Memorandum între FMI şi Republica Moldova a fost semnat în ianuarie 2010 şi a expirat în 2013. Memorandumul prevedea alocarea a $567 mil., dintre care au fost transferate $490 mil. Fondul nu a alocat ultima tranşă de bani din cauza instabilităţii politice din ţară de la începutul anului 2013, dar şi pentru că Moldova nu a îndeplinit un şir de angajamente asumate în cadrul negocierilor cu FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe