Prigojin cere procurorilor să investigheze "crimele" comise de oficiali ruşi de nivel înalt din domeniul apărării

Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner, împreună cu câţiva mercenari de-ai săi
Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner, împreună cu câţiva mercenari de-ai săi (Youtube - captură ecran)

Liderul grupului de mercenari Wagner, din Rusia, Evgheni Prigojin, a declarat miercuri că a cerut procurorilor să investigheze dacă oficiali ruşi de rang înalt din domeniul apărării au comis vreo "crimă" înainte sau în timpul războiului din Ucraina.

Solicitarea lui Prigojin este cea mai flagrantă provocare publică a sa de până acum împotriva unor cadre militare de la nivelul cel mai înalt ale preşedintelui Vladimir Putin - ministrul Apărării, Serghei Şoigu şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.

În vârstă de 61 de ani, şeful mercenarilor "Wagner" a petrecut luni de zile insultându-i pentru presupuse trădări atât pe Şoigu, cât şi pe Gherasimov, care conduc efortul de război al Rusiei. Niciunul dintre aceştia, însă, nu a răspuns public la criticile sale.

"Astăzi am trimis scrisori Comitetului de Investigaţii şi Procuraturii Federaţiei Ruse cu o cerere de verificare a faptului comiterii unei infracţiuni în timpul pregătirii şi în timpul desfăşurării OSS (Operaţiunea Militară Specială) de către o serie de funcţionari de rang înalt din Ministerul Apărării", a declarat Prigojin.

"Aceste scrisori nu vor fi publicate din cauza faptului că autorităţile de anchetă se vor ocupa de acest lucru".

Ministerul Apărării a refuzat să comenteze imediat.

Prigojin este cel mai marcant membru al cercului lui Putin care a dobândit o notorietate extinsă în timpul războiului de 15 luni din Ucraina. El a glumit săptămâna trecută spunând că porecla sa ar trebui să fie "măcelarul lui Putin", mai degrabă decât "bucătarul lui Putin".

Şeful mercenarilor Wagner spune că loialitatea faţă de Putin face parte din poziţia sa politică, pe care a rezumat-o astfel: "Îmi iubesc patria, îl slujesc pe Putin, Şoigu ar trebui să fie judecat şi vom continua să luptăm".

În declaraţiile din această săptămână, el a spus că a continuat să informeze conducerea de vârf a ţării despre probleme şi a acuzat oficiali de rang înalt de la Kremlin că au blocat acoperirea mediatică a lui şi a armatei sale private.

Prigojin nu îl provoacă direct pe Putin, ci mai degrabă joacă un rol de bufon şi acţionează cu aprobarea celor consternaţi de modul în care armata a condus războiul, au declarat pentru Reuters oficiali, diplomaţi şi analişti.

Armata privată a lui Prigojin a luptat alături de forţele regulate ale Rusiei în Ucraina şi a condus asaltul de luni de zile asupra oraşului Bahmut din estul ţării, care a căzut la începutul acestei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe