Prieteni sau adversari? Obama îi mulţumeşte lui Putin pentru rolul Rusiei în acordul nuclear iranian

Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său american Barack Obama.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său american Barack Obama. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama au discutat miercuri la telefon despre acordul nuclear semnat marţi între Iran şi cele şase puteri mondiale şi au concluzionat că acest acord este în interesul întregii lumi, a declarat Kremlinul, conform Moscow Times.

Moscova a declarat că respectiva conversaţie telefonică a avut loc la iniţiativa SUA şi că cei doi lideri au evidenţiat rolul dialogului ruso-american în asigurarea securităţii şi stabilităţii globale.

Acordul nuclear semnat marţi la Viena va ajuta la stimularea neproliferării nucleare şi la uşurarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, conform unei declaraţii din partea Kremlinului. SUA şi Rusia şi-au exprimat dorinţa de a colabora în vederea implementării prevederilor acordului de la Viena asupra disputatului program nuclear iranian, a mai susţinut declaraţia.

La rândul său, Casa Albă a afirmat că Obama i-a telefonat lui Putin pentru a-i mulţumi pentru rolul avut în acest acord cu Iranul.

Casa Albă a mai susţinut că cei doi lideri vor menţine un contact apropiat pe măsură ce acordul iranian este implementat şi că vor colabora pentru a reduce tensiunile din Orientul Mijlociu, în special în Siria.

Rusia a fost una dintre cele şase puteri mondiale care au negociat acordul cu Teheranul. Celelalte sunt SUA, Germania, China, Marea Britanie, Franţa.

Această “prietenie” ruso-americană în privinţa acordul nuclear iranian este cu atât mai uimitoare cu cât în estul Europei – în special în privinţa Ucrainei – relaţiile dintre cele două naţiuni au înregistrat cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. Cele două state s-au acuzat reciproc de destabilizarea Ucrainei şi a regiunii, iar SUA a susţinut de curând, în mai multe rânduri, că Rusia reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale.

Deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să vândă Congresului ideea unui acord minunat cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat.

Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon.

În plus, acordul făcut public marţi nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.

De asemenea, acordul va ridica sancţiunile internaţionale asupra mai multor entităţi iraniene implicate în prezent în susţinerea terorismului şi construirea de rachete balistice, incluzând unitatea de comandă a rachetelor Al-Ghadir şi Forţele Aeriene ale IRGC (Corpurile Gărzilor Revoluţionare ale Iranului).

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre cei mai puternici oponenţi ai unei înţelegeri cu Teheranul, a denunţat în termeni duri acordul încheiat marţi, chiar înainte ca detaliile acestuia să fie făcute publice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe