Kerry, Obama, încearcă să vândă Congresului ideea că acordul cu Iranul este bun. Analiştii sunt sceptici

Secretarul de stat american John Kerry a cerut Congresului SUA să nu respingă rezultatul discuţiilor nucleare dintre Iran şi marile puteri.
Preşedintele american Barack Obama (JIM WATSON / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
15.07.2015

Secretarul de stat american John Kerry a cerut Congresului SUA să nu respingă rezultatul discuţiilor nucleare dintre Iran şi marile puteri.

Textul documentului, numit Joint Comprehensive Plan of Action, a fost finalizat marţi dimineaţa. Conform textului, Iranul va fi recunoscut de ONU ca o putere nucleară şi îşi va continua programul de îmbogăţire a uraniului.

Congresul SUA are acum la dispoziţie 60 de zile pentru a evalua textul şi pentru a vota în vederea aprobării sau respingerii acordului.

Kerry, care a petrecut 19 zile de negocieri în Viena, a declarat că este “acordul cel bun pe care îl căutam. Dacă am fi fost dispuşi să acceptăm un acord mai slab, am fi terminat negocierile cu mult timp în urmă.”

Adresându-se naţiunii americane din biroul Casei Albe, preşedintele Barack Obama a declarat la rândul său că se va opune oricărei legislaţii din partea legiuitorilor americani care “împiedică implementarea cu succes a acordului”.

Conform textului acordului, numărul centrifugelor va fi redus de la 19.000 în prezent la 6.104 pe o perioadă de 10 ani. În plus, timp de 15 ani, doar 5.060 de centrifuge vor putea fi folosite pentru procesul de îmbogăţire a uraniului la un nivel ce nu va depăşi 3,67%, suficient pentru combustibilul nuclear dar cu mult sub nivelul de 90% necesar pentru focoasele nucleare, conform agenţiilor DPA şi AFP.

În plus, iranienii vor trebui să reducă semnificativ stocurile de uraniu slab îmbogăţit, de la 12 tone la 300 kg iar cantitatea de material rămasă va fi exportată în Rusia.

La rândul său, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va putea efectua inspecţii la intervale scurte pentru a garanta că instalaţiile nucleare nu vor fi utilizate în scopuri militare. De asemenea, Teheranul a acceptat să nu construiască noi instalaţii de îmbogăţire a uraniului timp de 15 ani.

În aceea ce priveşte embargoul ONU asupra importurilor şi exporturilor de arme convenţionale, acesta va rămâne în vigoare timp de 5 ani, cu posibilitatea ca CSONU (Consiliul de Securitate al ONU) să aprobe "anumite" excepţii.

Dar negocierile actuale cu Iranul vor oferi acestuia 150 de miliarde de dolari (ridicând sancţiunile "secundare") pentru a finanţa terorismul şi pentru a urmări construirea de arme nucleare, a avertizat James Woolsey, fostul director al CIA şi preşedinte actual al Foundation for Defense of Democracies.

John Bolton, fostul ambasador american la ONU, a etichetat acordul nuclear încheiat de administraţia Obama cu Iranul ca fiind un “München american” (dezastru, n.r.), avertizând că acordul va permite Iranului să devină un stat nuclear şi va duce la apariţia altor “şase state înarmate nuclear” pe cuprinsul Orientului Mijlociu.

Şi nu în ultimul rând, premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre cei mai puternici opozanţi ai unei înţelegeri nucleare cu Teheranul, a denunţat cu tărie acordul încheiat marţi chiar înainte ca detaliile acestuia să fie făcute publice.

Aflat în fruntea unui val de condamnări din partea politicienilor israelieni – inclusiv membri din coaliţia sa de dreapta – Netanyahu a declarat că acordul dintre Iran şi marile puteri reprezintă o “capitulare” şi o greşeală de proporţii istorice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor