Netanyahu denunţă acordul nuclear cu Iranul

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat cu tărie acordul asupra programului nuclear iranian, chiar înainte ca detaliile acestuia să fie făcute publice.

Aflat în fruntea unui val de condamnări din partea politicienilor israelieni – inclusiv membri din coaliţia sa de dreapta – Netanyahu a declarat că acordul dintre Iran şi marile puteri reprezintă o “capitulare” şi o greşeală de proporţii istorice.

“Iranul va avea drumul pavat către armele nucleare”, a declarat Netanyahu în cadrul unei întâlniri cu ministrul olandez de Externe Bert Koenders în Ierusalim.

“Multe dintre restricţiile care ar fi trebuit să îl împiedice să ajungă acolo au fost ridicate. Iranul va obţine lozul cel mare, un premiu în valoare de sute de miliarde de dolari [ridicarea sancţiunilor, n.r], care îi va permite să continue să răspândească agresiunea şi teroarea în regiune şi în întreaga lume. Aceasta este o greşeală de proporţii istorice.”

Acordul a fost de asemenea denunţat de fostul ministrul israelian de Externe Avigdor Lieberman ca “o capitulare totală în faţa terorii”.

Comentariile dure ale premierului israelian au loc în contextul în care criticile la adresa manierei în care acesta a abordat diplomaţia legată de Iran s-au intensificat în ultimele două zile, pe măsură ce un acord cu Teheranul părea să fie tot mai inevitabil. În fruntea atacului s-au aflat opozanţii politici ai lui Netanyahu, printre ei aflându-se şi Yair Lapid, şeful partidului Yesh Atid, care a denunţat campania politică a premierului ca fiind un “eşec colosal”.

“Nu sunt încântat nici de politica lui Obama. Dar Netanyahu a trecut o linie care a forţat Casa Albă să nu mai asculte Israelul”, a declarat Lapid. “În ultimul an nici măcar nu ne-am aflat în arenă, nu am avut niciun reprezentant la Viena, cooperarea în sectorul informaţiilor a fost afectată şi uşa către Casa Albă ne-a fost închisă”, a adăugat el.

“[Netanyahu] ar trebui să demisioneze, deoarece atunci când promiţi ani de zile că vei împiedica acest acord şi acesta este în cele din urmă semnat – atunci tu eşti de vină”, a mai susţinut Lapid.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.